Hírek

Hangulatképek III.: Csíkszereda az erdélyi régizenészek gyűjtőhelye is – nagyszabású koncertet adott a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus

Hangulatképek III.: Csíkszereda az erdélyi régizenészek gyűjtőhelye is – nagyszabású koncertet adott a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus

 

Premierrel szolgált a Csíkszeredai Régizene Fesztivál a közönségnek idén

abban is, hogy először koncertezett együtt a hazai régizenészek gyűjtőfórumai és zenei platformjaként összeálló Barokk Fesztiválzenekar a Barokk Fesztiválkórussal.A Szent Ágoston Templomban nagy érdeklődésnek örvendő koprodukció a Fesztivál idei, német témájára összpontosító műveket tűzött műsorra – rendhagyó tálalásban.

adamgyula_123 

Fontos az, hogy Romániában a régizenészeket összefogjuk és újak jöjjenek hozzá, mert nincsenek olyan sokan, tehát az egyik izgalmas cél, hogy szaporodjon a régizenészek tábora – mondta el a drezdai Ulrike Titze, aki immár 11 éve koncertmesterként dolgozik a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon összeálló Barokk Fesztiválzenekarral. Itt a korabeli hangszereken játszó, szakmai körökben már ismert, többnyire hazai zenészek muzsikálnak, de a fesztivál idejére együtt gyakorolni és fellépni rendszerint külföldről is érkeztek szólisták. Pár napi munka egy ilyen együttesben komoly zenei továbbképzővel egyenértékű – vallják a részvevők.

Az Aus der Kirche in die Welt – Különböző régiók német zenéje címmel létrejött koprodukció vezetői voltak:

koncertmester: Ulrike Titze,

karmester: Steffen Schlandt,

kórusvezető: Ványolós András által irányított koprodukció.

Akárcsak tavaly, idén is a csíkszeredai Szent Ágoston templom változott koncertteremmé a nagyszabású fellépés – illetve az azt megelőző napi próbák -idejére. A Barokk Fesztiválzenekar, kimondottan a Fesztivál idején hallgatható meg, tehát évente egyszer. (De a szervező, Hargita Megyei Kulturális Központ, akár a Régizene Fesztivál összes koncertjét is, hangfelvételen rögzítve hozzáférhetővé teszi utólag a fesztivál teljes hanganyagát.)

A zenekar 2010-re, Filip Ignác Csaba, a Régizene Fesztivál művészeti vezetője kezdeményezésére alakult, vezetője és koncertmestere a kezdetektől Ulrike Titze, a Drezdai Barokk Zenekar koncertmestere, akivel az idei fesztiválra nóvumként bevezetett sajtótalálkozókon Steffen Schlandt karmester társaságában találkozhattunk.

Amit megtudtunk az idei koncert hátteréről: a Barokk Fesztiválkórus 2016-os felállása 85%-ban csíkszeredai kórustagokból állt össze, hozzájuk csatlakoztak a Steffen Schlandt által vezetett brassói Bach Kórus énekesei is, azzal a céllal, hogy szólamban erősítsenek ott, ahol a tökéletes hangzáshoz szükséges.

„Nagyon jó a német kiejtése a csíki kórustagoknak” – mondta el Steffen Schlandt a sajtónak. Újságírói kérdésre, hogy hogyan lehetne a fiatalokhoz közelebb hozni a régizenét, a brassói születésű karmester úgy fogalmazott: virtuális generáció vagyunk, ám most van „egy hóbort”, érdeklődés a régi filmek iránt is – és a filmzene voltaképpen a régizenéből jön, hiszen ezeket a műveket, nem pedig a klasszikus komolyzenét dolgozzák fel előszeretettel a filmekben.

A régizene nem valami egzotikus dolog – vallja Ulrike Titze is.

adamgyula_125

Továbbá jelezte: örömére szolgál, hogy a Csíkszeredai Régizenei Fesztiválon a német zenére, erdélyi szerzők révén is összpontosítottak, hiszen ő itt és most dolgozhatott először ezekkel a kiváló művekkel, illetve itt ismerte meg az erdélyi zenészek közül Philipp Caudella (1771-1826), és Johann Knall (1734-1794) műveit.

Mint elmondta: a 2016-os koncertprogram összeállításának alapgondolata „a templomból a nagyvilágba” kulcsfogalom köré szerveződött: kivezetni az egyházi zenét, beleértve a hangszeres muzsikát is, az eredeti célt szolgáló liturgikus keretek közül. És ugyan egy templomban zajlott a koncert, a „nyitás a nagyvilágba” megtörtént.

A csíkszeredai hangverseny kulisszatitkairól megtudtuk: mivel a programba foglalt Telemann-kompozíció a vízről, tengerről, vidám tengerészekről szól: a dagály-apály érzékeltetésére két oboa helyett hármat használtak, és több ütős hangszert is, hogy a tengeri vihart reprodukálják. Továbbá egy olyan Bach-tételt építettek a műsorba, amelyben kötelező az orgona.

Fotók: Ádám Gyula, Péter Lóránd

Képgalériánkat a hangversenyről a regizene.ro honlap képgalériájában, vagy a hivatalos Facebook-oldalon érik el. 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK:

http://regizene.ro/html/2016/hu/artist/barokk-fesztivalzenekar/

RomaniaEnglishHungary