Hírek

A „vad, friss, és fantáziával telített régizene” nagyköveteit hallhattuk Csíkszeredában

A „vad, friss, és fantáziával telített régizene” nagyköveteit hallhattuk Csíkszeredában

Koncertszemlénkben most a bolognai Ensemble Les Nation és a magyar-holland-német művészekből álló Ensemble Cantilene együtteseket mutatjuk be – szombati koncertjük kulisszáit is fölfedvén, az együttes vezetőkkel szervezett sajtótalálkozók révén.

Július 15-én, szombaton, a csíkszeredai szeszélyes időjárás miatt a Városi Kultúrház meghitt terébe költöztek a fesztivál esti koncertjei. 18.00 órától az ENSEMBLE CANTILENE (Magyarország, Hollandia, Németország): O Jesu, nomen dulce című műsorát, 19.00 órától pedig az ENSEMBLE LES NATIONS (Olaszország): Per cantare e sonare. Monteverdi és kortársai koncertet követhette a lelkes fesztiválközönség.

A régizene színpadán és kutatásában egyaránt jól ismert bolognai Ensemble Les Nations együttest a Maria Luisa Baldassari csembalóművész alapította, aki Elena Cecchi Fedi szopránnal együtt válaszolt a sajtó kérdéseire a szervező Hargita Megyei Kulturális Központ szervezte soros sajtótalálkozón. Mint kiderült: az együttes további tagjaival – Andrea Inghisciano (cink), David Yacus (harsona) –, a barokk és reneszánsz zene historikus előadásában gyakorlott zenészek, műsoraikkal pedig a reneszánsztól a barokkig terjedő időszakot ölelik fel.

Nevük eredetéről fölfedték: ugyan ők bolognaiak, de megalakulásukkor több nemzetiségű vendégdiákkal– olasz, angol, francia, belga – zenéltek együtt, akik mára szétszóródtak Európa különböző szegleteibe.

adamgyula_308

Az együttes fő tevékenysége az énekhang és a hangszerek együtthangzására irányul, különös hangsúlyt fektetve az artikulációra és kiejtésre. Hitvallásukról elárulták: mivel az olasz zene alkotja repertoárjukat, ők az énekes választásnál is fontosnak tartják, hogy anyanyelve legyen az olasz, lévén szerintük „az olasz zenét úgy tudja csak átadni, ha érzi”. Elena Cecchi Fedi emellett természetesen angololul-németül-franciául is kiváló akcentussal énekel.

Az együttes tagjai 15. századi laudákat és frottolákat, 16. századi polifonikus műveket és 17. századi motettákat és oratóriumokat tanulmányoztak át, ahonnan elsajátították a korabeli frazírozást, artikulációt és légzéstechnikát. A világon elsőként az együttes előadásában jelentek meg Bartolomeo Tromboncino egyházi művei. Az Ensemble Les Nations a Monteverdi-évet egy különleges műsorral ünnepli, amelyben a korszakalkotó zeneszerző olyan egyházi és világi duettjei kaptak helyet, amelyekben a szoprán énekhang mellett a második énekhangot cink helyettesíti – ezt hozták el Csíkszeredába is. Ahogyan nevezték, a cornetto – a fesztiválon pár éve már bemutatott, akkor is sikert arató görbe cink nevű reneszánsz hangszer – és a trombone, azaz harsona voltak koncertjük hangvilágának érdekességei. Andrea Inghisciano különben Bázelben tanulta a cinkelést, előtte trombitán zenélt. Amint azt a fesztivál műsorfüzetéből is megtudhattuk, az emberi hanghoz hasonló, „érzelemdús” hangzása miatt a cink Monteverdi korának közkedvelt hangszere volt, sajátos hangzása az egyházi és világi darabok előadására egyaránt alkalmassá tette. Elég hangos volt ahhoz, hogy egy velencei templom hajóit kitöltse, ugyanakkor úri paloták termeiben lágyan is meg lehetett szólaltatni. A 17. század első felében azonban csaknem teljesen eltűnt ez a hangszer. A harsona, amely egyszerre szól zengőn és visszafogottan, igen jól illik az énekhanghoz és a cinkhez.

Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője azon kérdésére, hogy Olaszországban milyen a régi zeneoktatás, Maria Luisa Baldassari azt mondta: „nem túl jó a rendszer”. Személyes élményeiről pedig fölfedte: ő maga Budapesten volt nászúton 88-ban, tavaly Romániában nyaralt. Mint mondta: ekkor csodálkozott rá a templomaink régi orgonáira. „Ez egy örvendetes helyzet az ittenieknek, hogy van régizene fesztivál és ennek ekkora hagyománya van és ezáltal próbálják újraéleszteni a régizene szeretetet, mert ahol ennyi szép hangszer van, ennyi hagyomány és kötődés, ez a folyamat nagyon jó a közösségnek, a zenekedvelőknek” – mondta.

 

Az Ensemble Cantilene együttes képviseletében az együttes alapító Anneke Boeke hírneves holland furulyaművészt, valamint Lesták Bedő Eszter budapesti hegedűművészt faggathatta a sajtó.  Mint róluk kiderült: az együttes tagjainak nagy része főállásban a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, ezért eléggé nehéz nekik koncertezni vagy turnézni. Viszont ez olyan szempontból jó, hogy biztos megélhetésük van ott, így az Ensemble Cantilene együttes fellépésein kizárólag csak „örömzenélnek”, kedvtelésből muzsikálnak. A 2016-ban alakult együttesnek tavaly 6 koncertje volt, idén 4 már rögzült.

Történetükről kiderült: egy alkalmi koncerten egymásra találtak, és rájöttek, nagyon talál a szó – illetve hang – azóta nagyon jól működnek együtt. Anneke szerint: „a régizene tulajdonképpen a nép-népzenének (folk-folk music) a gyereke. Vad, friss, tele van fantáziával, nyitottsággal” – minden benne van.

adamgyula_305

Lesták Bedő Eszter elmondta, hogy számára is az első zenei hatás, ami érte a magyar népzene volt: négyévesen vitték el szülei a táncház mozgalom elinduláskor egy eseményre, és ő akkor döntötte el, hogy hegedülni is fog. Anneke Boeke kijelentette: „nyilván a modern hegedűsöknek is meg kell tanulniuk régizenét játszani, mert ez csakis így együtt működik – csakis a régiből lehet újat építeni, csak úgy lehet építkezni.”

Csíkszeredába 17. századi német egyházi zenét hoztak, de hogy ne legyen annyira elvont, beloptak olasz táncokat is. Szólistájuk, Alexander Schneider altművész, a németországi Frankenbergben született, 1987-től 1996-ig a Dresdner Kreuzchor tagja volt. A Brüggében megrendezett 2002-es Musica Antiqua verseny díjazottja. Együttműködője számos neves együttesnek, és tevékenysége sokoldalúságát jelzi, hogy Daniel Schnyder Casanova című jazzoperájának ősbemutatóján vendégszerepelt a svájci Gstaadban és New Yorkban.

Kapcsolódó linkek:

http://www.ensemblelesnations.eu

http://www.altist.de

 

 

 

RomaniaEnglishHungary