Béres Melinda (RO)

Béres Melinda (RO)

Béres Melinda Marosvásárhelyen született. A helyi művészeti líceum végzettjeként a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián folytatta tanulmányait, Victoria Nicolae osztályában. 1985­­1989 között a hazai művészeti líceumok versenyeinek többszörös kitüntetettje, egyetemistaként pedig díjat nyert a C. Silvestri (Marosvásárhely – Kulturális Minisztérium különdíja) és a K. Flesch (Magyarország – I. díj) nemzetközi versenyeken, valamint megkapta a Romániai Magyar Zenetársaság Végh Sándor-díját is. Számos mesterkurzuson vett részt, többek között Florin Paul, Végh Sándor, Ana Tschumatschenko, Zsigmondy Dénes, Rohmann Imre, Alexandru Gavrilovici, Vasile Beluska, Trio Čadek, Jacques Saint-Yves, Devich Sándor, Jaap Schroeder, Gábor Ferenc és Mira Glodeanu osztályában, hazai és külföldi (Magyarország, Ausztria, Németország, Lengyelország, Svédország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Oroszország) rendezvényeken lépett fel. Szólistaként koncertezett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a nagyváradi és a nagyszebeni filharmóniák zenekaraival. Jelenleg a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia előadótanára a húros hangszerek katedrán, doktori címét A vonósötös. Mozarti aspektusok tézissel szerezte meg.

Az Erasmus-program keretében mesterkurzusokat tartott Osnabrückben (Németország) és Debrecenben (Magyarország), a csίkszeredai, az udvarhelyi és a marosvásárhelyi művészeti líceumokban, valamint részt vett 2001-ben és 2015-ben a kolozsvári Mozart Fesztivál keretében megrendezett kvartett- és zongora-hegedű duó verseny zsűrijében. Tagja a Romániai Mozart Társaságnak és a Toduță Alapίtványnak, valamint alapίtó tagja és művészeti vezetője a Diletto musicale kamarazenekarnak.

 

Béres Melinda koncertjét július 14-én, pénteken 22 órától hallhatják a Csíki Moziban.

Georg Philipp Telemann: 12 fantázia hegedűre basszus nélkül (válogatás)

B-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:14)

Largo – Allegro – Grave

G-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:15)

Largo – Allegro – Allegro

f-moll fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:16)

Adagio – Presto – Grave-Vivace

A-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:189)

Allegro – Presto – Allegro – Presto – Andante – Allegro

Esz-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:20)

Dolce Allegro Largo Presto

E-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:21)

Piacevolmente Spirituoso Allegro

h-moll fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:22)

Siciliana Vivace Allegro

D-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:23)

Presto Largo Allegro

F-dúr fantázia hegedűre, basszus nélkül (TWV 40:24)

Un poco vivace Soave Allegro

Georg Philipp Telemann (1681­­–1767) korának egyik legtermékenyebb zeneszerzője volt. Életműve 45 operát, 15 misét, 23 kantátaévfolyamot, 46 passiót, 6 passió-oratóriumot, 5 oratóriumot, körülbelül 1000 zenekari szvitet, valamint versenyműveket, kamara- és orgonaműveket foglal magába.

A szólóhegedűre írt 12 fantáziáját 1735-ben komponálta, a hamburgi időszakban (17211767), amikor a Johanneum kántori állása mellett a város öt főtemplomának a zeneigazgatói állását is betöltötte. Ezek a művek, amelyek többnyire három tételesek ötvözetét nyújtják az egyébként szonátákban, versenyművekben és szvitekben használt írásmódoknak, és érdekes módon remekül érvényesítik a polifón textúrát is egy olyan hangszeren, mely, hegedűről lévén szó, természeténél fogva homofón.

Amint a művek címe is sugallja, elmondhatjuk, hogy Telemann Fantáziái  ami a dinamikát, a frazeálást és a díszítéseket illeti széles teret biztosίtanak az előadó elképzelésének.

Fotó: Ádám Gyula

RomaniaEnglishHungary