Codex (RO) és Györfi Erzsébet (RO)

Codex (RO) és Györfi Erzsébet (RO)

A Codex együttes 1996 őszén alakult a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak leggyakrabban, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17–18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját.

Fellépéseik közül jelentősebbek: Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Művészetek Völgye – Magyarország, Enescu Fesztivál – Bukarest, Bukaresti Régizene Fesztivál, Brassói Nemzetközi Kamarazene Fesztivál.

A reformáció évfordulójára készült műsorukra új kihívásként tekintenek, hiszen első alkalommal mutatják be ezt az összeállítást.

Tagok:

Adorján Csaba – fidula

Filip Ignác – furulyák, fuvolák (művészeti vezető)

Kovács Éva – rebek

Kovács László – fidula

Lázár Zsombor – fidula, gordonka

Szabó Éva – furulyák, fuvolák, ütőhangszerek

Szőgyör Árpád – viola da gamba, nagybőgő

Vendég:

Györfi Erzsébet – ének

 

A Codex és Györfi Erzsébet közös koncertjét július 9-én vasárnap 16.30 órától hallhatják Gyergyószárhegyen, a Kultúrházban.

 

In memoriam Johannes Caioni – Kájoni János emlékére

Táncok és dalok a Kájoni-kódexből (1680 előtt)

Nyugat-európai eredetű táncok:

Allemande – Balleta – Curranta polonica – Currenta – Currenta – Balletha – Balletha Italica – Currenta AGV – Gaillarda AGV

Erdélyi táncok:

Ötödik tancz hatodon – Apor Lazar Tancza – Paikos Tancz – Chorea – Tancz. Mikes Kelemen –

Valtozo Tancz – Lapoczkas Tancz

Német eredetű táncok:

Ein Adeliches Baddelein – Bey mir armen Hertz – Meines Hertzen Trost

Boczasd meg Uristen

Dádé Zingaricum – Tikha vgordnaczka – Búcsúzó szavaim (Szöveg: Bocskor János énekeskönyve, 1719–1739)

Paikos Tancz – Isten hozzád rudimenta (Szöveg: Bocskor János énekeskönyve, 1719–1739)

Messias jam venit

A 330 éve Gyergyószárhegyen elhunyt Kájoni János (1629 k.–1687), latin írással Johannes Caioni, Székelyföldön működő tudós ferences szerzetes volt, aki a kor szellemének megfelelően számos területen dolgozott kimagasló eredménnyel. Számon tartják őt, többek között, mint orgonista, orgonaépítő, énekszerző, fordító, nyomdász, könyvgyűjtő és botanikus. Az általa összeállított és utólag róla elnevezett Kájoni-kódex a kelet-közép-európai régió, azon belül Erdély zenetörténetének fontos forrása. A jelenleg a Csíki Székely Múzeumban őrzött kéziratos gyűjtemény nagyon különböző műfajú zenedarabokat tartalmaz; találhatók benne motetták, misetételek, egyházzenei művek, barokk hangszeres tételek, nyugat-európai és regionális tánctételek, valamint magyar, német és latin világi énekek is.

A Codex együttes gyakran játszik erdélyi régizenét, így a Kájoni-kódex anyaga műsoraik egyik fő forrása. Igyekszenek a dallamok értelmét, érzelmi világát újra felfedezni, zenei tartalommal megtölteni és vonzó módon a közönség elé tárni. A dallamokat gyakran párosítják a Bocskor János énekeskönyvében (Csíkszentlélek, 1716–1739) található szövegekkel.

Fotó: Ádám Gyula

RomaniaEnglishHungary