Fazakas Ádám Sándor (RO)

Fazakas Ádám Sándor (RO)

Fazakas Ádám Sándor 1993-ban született Zilahon. Zenei tanulmányait kilencévesen kezdte, majd 2008-ban felvételt nyert a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola orgona szakára, ahol Sárosi Dániel orgonaművész volt a mestere. 2012 óta a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia orgona szakos hallgatója, Ursula Philippi, Erich Türk és Amalia Erdős irányítása alatt. Több mesterkurzuson vett részt, olyan neves művészekkel mint Martin Schmeding, Szathmáry Zsigmond, Szilágyi Gyula, Winfried Bönig, Szeles Péter, Mario Verdichio, Kecskés Mónika és Maude Gratton. Több alkalommal koncertezett Erdélyben (Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, Zilah, Nagydisznód, Szilágysomlyó), Magyarországon (Debrecen, Szeged, Balatonboglár), Franciaországban (Carnac, Quelvan) és a Moldovai Köztársaságban (Chișinău). 2015 áprilisától a kolozsvár-kerekdombi református templom orgonista karnagya. A 2015-ös nemzetközi Timorgelfest orgonaversenyen, Temesváron Hans Peter Türk-díjjal tüntették ki.

 

Fazakas Ádám Sándor orgonakoncertjét július 16-án, vasárnap 11.30 órától hallhatják a Csíksomlyói Kegytemplom, Pápai Kisbazilikájában.

 

Erdélyi orgonamuzsika

Lumen de Saint Nicolas (Kájoni-kódex, 17. század)

Bon jour del amor (Kájoni-kódex, 17. század)

Courante (Kájoni-kódex, 17. század)

B-dúr Chaconne (Fazakas József Krizbacensis gyűjteményéből, 1738)

Daniel Croner (1656–1740): d-moll Tokkáta

Daniel Croner (1656–1740): Bicínium

Daniel Croner (1656–1740): d-moll Fúga

Hans Peter Türk (1940–): In Baptismate Domini

Rudolf Lassel (1861–1918): Ein feste Burg ist unser Gott; korálfantázia

 

Erdély Európa orgonazenéjének legkeletibb részét képviseli. Az itt található több mint ezer hangszer számos erdélyi zeneszerzőt is megihletett, a reneszánsz kortól a kortárs művészekig. A műsor ebből a zenei kincsből nyújt válogatást.

A Kájoni-kódex a 17. századi erdélyi zenetörténet egyik legfontosabb gyűjteménye. Az innen származó három művet egy Chaconne követi. A barokkban elterjedt kompozíció-típus témáját általában a basszus szólam képviseli, a többi szólam pedig ellenpont formájában variálva követi egymást. A B-dúr Chaconne a témából és annak 11 variációjából áll.

Daniel Croner brassói születésű erdélyi szász zeneszerző, orgonista és teológus volt. Több kézirat is fennmaradt tőle, melyekben kisebb terjedelmű műveket találhatunk, ezekből három hangzik majd el. Egy délnémet stílusú tokkáta, az „Úr Jézus hozzád kiáltok” kezdetű ének bicínium-feldolgozása, valamint egy négyszólamú fúga.

Hans Peter Türk erdélyi szász zeneszerző, a kortárs zene egyik legismertebb képviselője. Műveit rendszeresen játsszák Európában és Amerikában, az In Baptismate Domini egy gregorián dallam feldolgozása, melynek témája Jézus Krisztus megkeresztelkedése.

Az utolsó mű Martin Luther előtt tiszteleg, hiszen az általa szerzett Erős vár a mi Istenünk korál a reformáció egyik legismertebb és legkedveltebb éneke. Dallama sok zeneszerzőt megihletett, többek között az erdélyi szász zeneszerzőt, Rudolf Lasselt is, aki a brassói Fekete-templom orgonistája volt.

Fotó: Kutasi Imola

RomaniaEnglishHungary