Fesztiválkórus (RO)

Fesztiválkórus (RO)

A Fesztiválkórust a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hívta életre. Nem egy állandó együttes, magját a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tanárai és volt diákjai képezik, amelyet gyakorlott kórusénekesek egészítenek ki.

A Fesztiválkórus története négy éve indult. 2013-ban, a szegedi Kovács Gábor karnagy felkészítésével, a Barokk Fesztiválzenekarral közösen késő barokk vokál-szimfonikus tételeket adtak elő. Ezt három évre rá követte egy újabb fellépés, ugyancsak a Fesztiválzenekarral közösen. Akkor a brassói Steffen Schlandt által vezetett Bach-kórus néhány tagjával kiegészülve két kantátát adott elő, két erdélyi szász szerzőtől, Johann Knalltól és Philipp Caudellától. Az idén a Fesztiválkórus a cappella művekkel készül, a késő reneszánsz néhány gyöngyszemét sorolva egymás mellé.

Szabó András és Ványolós András karvezetőkről itt és itt olvashatnak.

 

A fesztiválkórus koncertjét július 15-én, szombaton 16 órától hallhatják a csíkszeredai református templomban valamint július 16-án, vasárnap 18 órától a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban.

 

Énekkel dícsérni

„Isten szavának igazát a szív a dalban éli át…” (Martin Luther)

Karvezetők: Szabó András és Ványolós András

 

Feltámada az mi Urunk, Jézus Krisztus (Öreg Graduál, Gyulafehérvár, 1636)

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 k. –1594): Angelus Domini

(Motettorum, 3. kötet, Velence, 1575)

Gyermek születék minékünk (Öreg Graduál, Gyulafehérvár, 1636)

William Byrd (1540 k.–1623): Puer natus (Gradualia, 2. kötet, London, 1610)

  1. zsoltár (Öreg Graduál, Gyulafehérvár, 1636)

 Johann Hermann Schein (1586–1630): Gott sei mir gnädig (Cantiones Sacrae, Lipcse, 1615)

 Téged, Isten, dicsírünk (Öreg Graduál, Gyulafehérvár, 1636)

 Melchior Franck (1579 k.–1639): Ein feste Burg ist unser Gott (Psalmodia Sacra, Nürnberg, 1631)

 A protestáns liturgia egyik megújulási módozata az volt, hogy a biblikus alapokra visszatéríteni óhajtott egyház szertartásain minél több bibliai szakasz vagy ének hangozzék el (legfőképp pedig gyülekezeti ének, hogy maga a gyülekezeti tag aktív résztvevőjévé válhasson az istentiszteletnek).

A hangversenyen 16. század végi, a nyugat-európai protestáns liturgiában használt többszólamú művek csendülnek fel, alternatim gregorián tételekkel tűzdelve, amelyek dallamaikkal is vagy épp csak szövegükkel kapcsolódnak többszólamú társaikhoz. A gregorián és a hozzá kapcsolódó többszólamú tételek egymásutánisága hivatott jelezni a reformáció egyik igen fontos üzenetét: az ének közösségi élménnyé tételét.

Fotó: Ádám Gyula

RomaniaEnglishHungary