Györfi Erzsébet (RO)

Györfi Erzsébet (RO)

A Codex és Györfi Erzsébet közös koncertjét július 9-én vasárnap 16.30 órától hallhatják Gyergyószárhegyen, a Kultúrházban.

In memoriam Johannes Caioni – Kájoni János emlékére

Táncok és dalok a Kájoni-kódexből (1680 előtt)

Nyugat-európai eredetű táncok:

Allemande – Balleta – Curranta polonica – Currenta – Currenta – Balletha – Balletha Italica – Currenta AGV – Gaillarda AGV

Erdélyi táncok:

Ötödik tancz hatodon – Apor Lazar Tancza – Paikos Tancz – Chorea – Tancz. Mikes Kelemen –

Valtozo Tancz – Lapoczkas Tancz

Német eredetű táncok:

Ein Adeliches Baddelein – Bey mir armen Hertz – Meines Hertzen Trost

Boczasd meg Uristen

Dádé Zingaricum – Tikha vgordnaczka – Búcsúzó szavaim (Szöveg: Bocskor János énekeskönyve, 1719–1739)

Paikos Tancz – Isten hozzád rudimenta (Szöveg: Bocskor János énekeskönyve, 1719–1739)

Messias jam venit

A 330 éve Gyergyószárhegyen elhunyt Kájoni János (1629 k.–1687), latin írással Johannes Caioni, Székelyföldön működő tudós ferences szerzetes volt, aki a kor szellemének megfelelően számos területen dolgozott kimagasló eredménnyel. Számon tartják őt, többek között, mint orgonista, orgonaépítő, énekszerző, fordító, nyomdász, könyvgyűjtő és botanikus. Az általa összeállított és utólag róla elnevezett Kájoni-kódex a kelet-közép-európai régió, azon belül Erdély zenetörténetének fontos forrása. A jelenleg a Csíki Székely Múzeumban őrzött kéziratos gyűjtemény nagyon különböző műfajú zenedarabokat tartalmaz; találhatók benne motetták, misetételek, egyházzenei művek, barokk hangszeres tételek, nyugat-európai és regionális tánctételek, valamint magyar, német és latin világi énekek is.

Györfi Erzsébet 1958-ban született Madéfalván. 1978 óta a Csíkszeredai Óvónőképző, majd a németországi Euro-Schule végzettjeként óvodában, iskolában tanít. 1977 óta a Barozda népzene és Kájoni régizene együttesek tagja. Énekesként, népdal- és néptáncoktatóként részt vett az első székelyföldi táncházak létrehozásában, valamint az erdélyi táncházmozgalom elindulásában. Pedagógusi munkájában nagy hangsúlyt helyez a magyar népi gyermekjátékok, népdalok és néptánc oktatására. Tevékenységének egy másik területe a régizene. 1979-ben a Barozda együttes tagjaként fellépett a Kájoni János születésének 350. évfordulója alkalmából a csíkszeredai Mikó-vár udvarán megrendezett In memoriam Joannes Kajoni című emlékműsoron. Ekkor vetődött fel először a régizene fesztivál ötlete. Az 1980-ban megszervezett első Csíkszeredai Régizene Fesztivál megrendezésében óriási szerepe volt a Barozdának, mely további közreműködőkkel kibővítve Kájoni együttes néven lépett fel. 1980-tól 1986-ig, a fesztivál betiltásáig gazdag repertoárt énekelt végig, beleértve népdalokat és azok műzenei változatait, Balassi Bálint énekelt verseit, a Carmina Buranából származó dalokat. Gyakori fellépője az újraindult Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak is. 2009-ben és 2010-ben Elekes Emőke lantművésszel elkészítette Kájoni Cantionale Catholicumából az Én nagy vigasságos örömet hirdetek és a Dicsőült helyeken című műsorokat. Több hanglemezt, CD-t és felvételt készített a Barozdával valamint más együttesekkel, folyamatosan koncertezik belföldön és külföldön egyaránt. 2013-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjában, 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Fotó: Ádám Gyula

RomaniaEnglishHungary