Les Musiciens de Saint-Julien (FR)

Les Musiciens de Saint-Julien (FR)

Az együttesalapító fuvolista és úttörő zenekutató François Lazarevitch zenei hitvallását követve a Les Musiciens de Saint-Julien  írott és íratlan forrásokra támaszkodva 2006 óta halad önálló útját járva a barokk ösvényein. Nevük az 1321-ben alakult „Confrérie de Saint-Julien” társaságra utal, mely a 18. századig tömörítette magába Párizs vándorzenészeit. Hagyományos repertoárok és szerzők iránti vonzalmuk, mely a hangszínekhez való találékony érzékben és táncmozdulatokból feltörő energiában nyilvánult meg, már legelső projektjeiket is gazdagította, előadásmódjuk rövid időn belül számos régizene-együttesre volt komoly hatással. Az együttes elfelejtett zenei gyűjteményekben fellelhető zenei anyagokat kutat fel és mutat be a népi előadásmódban gyökerező, tanult, de ugyanakkor ösztönös megközelítéssel, igényes, virtuóz értelmezésben.

Előadásaikban minden egyedülálló: a sorok ívelése és eleganciája, a zenei tagolás hajlékonysága, a felvonultatott gazdag régizenei hangszertár, amelyben a fő szerepet a fuvolák és dudák játsszák, a belső tűz, amely áthatja még a legismertebb Bach- vagy Vivaldi-műveket is, az előadásmód természetessége, amelyben minden zenei értelmezést egyszerre érzünk meghittnek és ugyanakkor újszerűnek.

Az együttes rendszeresen jelen van a francia és nemzetközi színpadokon. Többször turnéztak már Európában és Amerikában. Az Alpha Classics kiadónál tíz felvételük jelent meg.

Támogatóik: Ministère de la Culture et de la Communication – DRAC de Normandie, Région Normandie. Az együttes főszponzora a Caisse des Dépôts.

Tagok:

François Lazarevitch (Franciaország) – harántfuvola, ír furulya, kis skót dudák (művészeti vezető)

Robert Getchell (Franciaország) – tenor

David Greenberg (Kanada) – hegedű

Bill Taylor (Skócia) – clàrsach – ír hárfa

Valentin Tournet (Franciaország) – viola da gamba

Eric Bellocq (Franciaország) – teorba, orpharion

 

A Les Musiciens de Saint-Julien együttes koncertjét július 13-án, csütörtökön hallhatják 19 órától a Mikó-várban

Úton Kilkenny felé

Oro Mhor a Mhoirin (dal) –

The Gorum (reel) – The Morning Star (reel) – The Country Girls Fortune (reel)

Thady Keenan (17. század vége): Lord Mayo (dal)

Soggarth Shamus O’Finn (kesergő)

James Oswald (1710–1769) és Turlough O’Carolan (1670–1738) variációi: When she cam ben, she bobbit (reel) – Kitty’s Wishes (reel)

Thomas Connellan (1650 k.): Celia Connallon (dal)

Turlough O’Carolan (1670–1738): Sir Arthur Shaen (air) – Colonel Irwin (reel) –

Clonmell Lassies (reel; Neal-kézirat) – The scolding wife (reel; Neal-kézirat)

Turlough O’Carolan (1670–1738): Sir Ulick Burk (dal) – Edward Corcoran (planxty)

O’Neill’s riding (induló) – Barrack hill (slite) – Petrie n°94 (slide) – Irish Air

Do Chuirfinnse Féin Mo Leanbh a Chodladh (altatódal)

The Banks of Barrow (air)

Turlough O’Carolan (1670–1738): James Betagh (planxty) – Lady Wrixon (planxty)

King of the Blind (John és William Neal1724)

The Drummer (dal)

John Peacock (1756–1817): Cuckold come out the Amery

William Connellan (17. század): Molly Macalpin (dal)

The High Road to Kilkenny (slip jig) –

Toss the Feathers (reel) – The Mill Stream (reel) – Money Musk (reel)

Az ír zenét nagyban meghatározza az ír nyelv, a táncok és a jellegzetes hangszerek, ugyanakkor magában hordozza a szigetország költészetét és zaklatott történelmének emlékeit is. Mindezeknek állít emléket ez a François Lazarevitch által 18. és 19. századi eredeti szövegek és gyűjtemények alapján összeállított felüdítő, varázslatos műsor. Változatos kuplék, altatók, vándordalok, a természetet dicsőítő himnuszok és táncdallamok mesélnek szerelemről, hűtlenségről, az évszakokról, megszállásról és száműzetésről.

A Les Musiciens de Saint-Julien követi a különböző tanulmányokban fellelhető barokk frazírozást és díszítést, ugyanakkor mellőzi a megkövesedett szabályokat. Az együttes a korabeli hangszerek energiájában és költőiségében, valamint a zenei hagyományok és források keveredésében rejlő lehetőségeket kihasználva, repertoárjának tudatosan mai előadásmódjára törekszik. Ezzel a felfogással úgy érzik, közel kerülhetnek a 17. és 18. század jeles ír művészeihez. Vállalkozásukban hűséges társuk, Robert Getchell tenor is velük tart, aki folyamatosan jelen van a barokk líra színpadán és az ír zene iránt is lelkesedik.

Az előadás a párizsi Ír Kulturális Központ közreműködésével jött létre. A műsor támogatója a Spedidam.

Fotó: Jean-Baptiste Milot

RomaniaEnglishHungary