Hírek

Csíkszeredai Régizene Fesztivál Boros Zoltán megtisztelő társaságában

Csíkszeredai Régizene Fesztivál Boros Zoltán megtisztelő társaságában

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei kiadása már félidőtől üdvözölheti szakmai és baráti körében Boros Zoltán televíziós újságírót, rendezőt és zenészt

, akinek – a Román Közszolgálati Televízió Magyar Adása csapatával egyetemben – oly sokat köszönhet. Fényképünkön a Reformáció emlékévének szentelt témában, a Mikó-vár bástyájában szervezett kerekasztal beszélgetésen nyújtotta felé a mikrofont Boér Károly marosvásárhelyi rádiós, az est szerkesztője.

Szeretnénk emlékeztetni a fesztiválunk históriájának ismerőit, és tájékoztatni a fesztiválközösségünkhöz csak nemrég csatlakozó barátainkat, hogy Csíkszeredai Régizene Fesztivál kibon­takozása és az első évek története a bukaresti tévé magyar adásához is szorosan kötődött. Az akkori viszonyokból is eredően a képernyő jelentősége, ereje hangsúlyos szerepet játszott a fesztivál fejlődésében: a televízió bukaresti magyar adása akkoriban szervezője is volt a fesztiválnak, és jeles szakmai ténykedésükkel zenei központtá élénkítették Csíkszeredát. Az RTV magyar adása, a képernyő hétfő délutánonkénti erős vonzereje, Boros Zoltán kifejezésével „varázsvesszőként” működött a hetvenes-nyolcvanas évek művelődéstörténetében, ekként a Régizene Fesztiváléban is.

„Számomra a csíkszeredai Régizene Fesztivál életre szóló élmény volt. Mivel többször is én voltam a műsorvezető, újra kellett tanuljam a magyar régi zene történetét, a gyűjteményemhez pedig sok-sok órát kellett eltöltenem a marosvásárhelyi Teleki Tékában és más könyvtárakban. Kiváló élvezet volt a nyolcvanas évek egyre szürkülő, kilátások nélküli romániai hangulatában.” – vallja Boros Zoltán, aki az idei fesztiválon a franciaországi Les Musiciens de Saint-Julien ír régizenei koncertjét követően pedig a Petőfi-utcán haladva készült interjúban érdekes elemzést nyújtott a produkcióról, a magyar és az ír táncház hasonlatosságai vonatkozásában is – erről Boér Károly interjújában hallhatunk majd a Marosvásárhelyi Rádióban.

Fontos följegyeznünk: a Boros Zoltán által szerkesztett Énekben hallottam című, magyar régi zenét tartalmazó kiadvány első kiadása 1981-ben látott napvilágot, mintegy feleletként az első régi zene-fesztivál által a régi zene iránt keltett érdeklődésre. És miután 2012-es csíkszeredai koncertjén a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás megfogalmazta az újra kiadás igényét, 30 év után a Kriterion Könyvkiadó újra megjelentette a népszerű kiadványt.

Kiollóztunk még egy fontos idézetet egy 2010-es visszaemlékezéséből:

„Akkor már az RTV magyar nyelvű műsorában gyakran szerepeltek régizene együttesek, amelyek a műfaj magyarországi újjáéledésével egy időben jöttek létre Erdélyben. A magyar adásnak rendszeresen voltak nyilvános rendezvényei (például a Zenés karaván, a Kaláka), amelyeken a táncház és a régizene mozgalom legjobbjai léptek fel. Az akkor nagyon sokak által nézett televízió nyilvánossága szinte táncház- és később régizene-divatot hozott létre a szó legjobb értelmében… A Kájoni évforduló után már könnyebb volt a párt propaganda-szerveinél elérni, hogy rendezzenek egy régizenei fesztivált a Mikó/vár udvarán. A fesztiválnak akkor hihetetlenül fontos szerepe lett, hisz a magyar zene méltatlanul elfelejtett gyöngyszemei szólalhattak meg fiatal muzsikusok előadásában, egy olyan időben, amikor Romániában egynyelvű magyar előadásokat a színházakon kívül alig lehetett látni. A régi magyar világi muzsika rövid idő alatt még jobban elterjedt, főleg Székelyföldön, de hála Nagykárolyban Deák Endrének, Kolozsváron a Musica Antiqua-nak, Marosvásárhelyen Brandner Nóra együttesének, a Partiumban és belső Erdélyben is, sőt a bukaresti magyar iskolában is alakult együttes Öllerer Ágnes vezetésével. Sok zenetanár rájött, hogy a könnyen énekelhető, megjegyezhető veretes dallamokat szívesen éneklik a diákok, ráadásul gyerekeik kosztümös, zenés előadásaiért a szülők is lelkesedtek…”

Köszönetünket tolmácsolva, kívánjuk Boros Zoltánnak és munkatársainak, érezze jól magát, érezzék jól magukat a Csíkszeredai Régizene fesztivál idei kiadásán, érezze jól magát Itthon!

És ajánljuk megtekintésre a Magyaradásnak a 30 éves évfordulón készült 46 perces riportját.

https://www.youtube.com/embed/psCre37myX0

 „Szerkesztőségünk ott volt az 1980-as induláskor és a 2010-es jubileumi kiadáson is, melyre a világhírű együttesek mellett eljöttek a hazai régizenemozgalom képviselői is. Sajnos, az azóta elmúlt 7 év alatt több előadó és megszólaló elhunyt, az ő emléküknek is adózunk összeállításunkkal, amelyből megismerhetik a fesztivál történetét. „
Vágó: Kacsó Sándor
Operatőr: Antal Áron, Bordi István, Ene Iulian, Kacsó Sándor
Szerkesztő: Bartha Ágnes 

Kapcsolódó:

Boros Zoltán személyes honlapja: http://www.boroszoltan.ro/art.htm?grp=7&cat=40&art=74

 

 

RomaniaEnglishHungary