Hírek

Garai Zsolt: Nagyon jó a tanári csapat

Garai Zsolt: Nagyon jó a tanári csapat

Villáminterjú 6.: Házi sorozat a tízéves Régizenei Nyári Egyetem jubileumára

Immár X. éve kísérője a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak a Régizenei Nyári Egyetem, amelynek jubileumi kiadása ünnepélyes kurzuszáró koncert maratonnal zárul július 14-én. Az évforduló különleges hangulatot ad az idei kiadásnak, amit mindannyian érzünk az egyetem közösségében. Villáminterjú-sorozatunkban ennek megragadására figyeltünk, válaszadóink segítségével.

Az ünnepi alkalom egyben személyes kiértékelésre és köszöntésre is alkalmat ad. Jubileumi sorozatunkban a „belső szem” nyomán kívánunk ünnepi betekintést nyújtani: tanárokat, közreműködőket és diákokat kerestük fel körkérdésünkkel, betekintést engedve a folyamatokba. Villámkérdéseinkre ezúttal a reneszánsz együttes mesterkurzus magyarországi oktatója, Csörsz Rumen István, és a korrepetitorok közül Garai Zsolt fölváltva reagált -válaszaikat egybeollóztuk lennebb.

Milyen hangulatban indul Csíkszeredába? Eltelt egy esztendő, mióta a Csíkszeredai Régizene Fesztiválról interjúztunk. Mi történt az ön régizenei munkájában, kutatásaiban ez év alatt?

Csörsz Rumen István: Csíkszeredába mindig várakozással teli lélekkel indulunk. A szó nemes értelmében izgatottak vagyunk. Képtelenség persze előre eltervezni minden részletet, hiszen tudjuk, mennyire sokrétű együttműködés várható helyben a szervezőkkel, a kurzus hallgatóival, a zenésztársakkal. De ez így szép, így hiteles. Nem végrehajtunk valamit, hanem beleéljük magunkat.

– Véleménye szerint miben különbözik a csíkszeredai képzés más helyszínek mesterkurzusaitól?

Garai Zsolt: Szerintem nagyon jó a tanári csapat, illetve már hagyománnyá vált, ami a jó szervezésben is kitűnik.

– Milyen tanulságokat fogalmazott meg magának a kurzusok tapasztalatai révén?

Garai Zsolt: Érdemes a fiatal generációnak megismertetni és magas szinten tanítani a barokk muzsikát és minél autentikusabb módon előadni azt.

 Csörsz Rumen István: Én már jó ideje nem tanítok másutt, mint a Régizene Nyári Egyetemen, tehát egy rutinosabb tanár nyilván körültekintőbben fogalmazna. Számomra bizony a közös kísérletezés adja az egész kamarazene savát-borsát, akár saját zenekarainkban, akár a kurzus során. Éppúgy magukkal ragadnak a legkisebbek első összefüggő dallamai, fellépései, mint az a kegyelmi állapot, amikor az egyre profibb kamaraegyüttes magától, önszabályozóan működik, hiszen a tagjai úgyis egymásra figyelnek már. Idén ismét műsorra tűzhettünk vokális darabokat is. Óriási ajándék a fesztiválnak a kórus kurzus megalapítása, szerintem ez egészen új távlatokat ad majd a közös munkának.

– Mit kíván a csíkszeredai képzés leendő résztvevőinek, és kollégáinak?

Garai Zsolt: Kívánom, hogy használják ki az alkalmat és vegyenek részt aktívan a kurzusokon, illetve folytassák kitartással és gazdagítsák továbbra is ezt a fesztivált.

– Melyik zenei művel köszöntené a X. éves évfordulót?

Garai Zsolt: Bach triószonáta.

https://www.youtube.com/watch?v=z8xYWPdP5Ok

 

Névjegy:

Csörsz Rumen István http://regizene.ro/html/2017/hu/index.php/artist/csorsz-rumen-istvan-hu-reneszansz-egyuttes-mesterkurzus/

Garai Zsolt http://regizene.ro/html/2017/hu/index.php/artist/garai-zsolt-ro-korrepetitor/

A csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem jelentősége országos léptékű, s a tíz éves munka történelmi jelentőségű is: Romániában hiánypótló ez a képzés, hiszen a felsőoktatásban mindmáig nem létezik kimondottan régizenei szakirány, mely másutt Európában már régóta bevett gyakorlat. A Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület által szervezett Régizenei Nyári Egyetem indításának történetéről itt http://regizene.ro/html/2017/hu/index.php/unnepi-kinalat-a-x-csikszeredai-regizenei-nyari-egyetemen-2017-julius-9-14/ írtunk részletesen.

 

 

 

 

RomaniaEnglishHungary