Angela Șindeli (RO) – Ének

Angela Șindeli (RO) – Ének

Tárgy:

A Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, majd mesteri képzését ének és előadói stilisztika szakon. 2014 novemberében szerzett doktori címet a Mítosz, csábítás, rejtély: a nőiesség formái Georg Friedrich Händel életművében című dolgozatával Dan Dediu vezetésével. Tanárai, Mariana Colpoș és Marina Mirea szoprán énekesek segítették útját szakmai karrierjében.

Tanulmányai alatt több nemzetközi szakmai ösztöndíjban részesült és számos továbbképzésen vett részt, ahol olyan neves előadóktól tanulhatott, mint Nelly Miricioiu, Montserrat Caballé, Laurie Reviol, Ulrike Sonntag, Axel Bauni, Sylvia Greenberg, Claudia Visca. Intenzív koncerttevékenységének köszönhetően fellépett már Románia legjelentősebb színpadain, mint a Román Rádió Koncertterme, a bukaresti Atheneum, a George Enescu Nemzeti Múzeum, valamint más európai impozáns helyszíneken (Casa Boggian és a Canterburyi Szent Tamás-templom – Verona/Olaszország, Esterházy-kastély, Haydn Terem – Kismarton/Ausztria, Assisi Szent Ferenc-templom – Ortuna/Olaszország). Jelenleg a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés, zenetudomány és zenepedagógia karán énekszakos óraadó tanár, illetve a VOXearlyMUS elnevezésű ERASMUS + KA2 gyakornoki program koordinátora.

 

Elméleti előadás: A barokk zarzuela – vokalitás, drámaiság és érzékiség

Július 9., hétfő, Márton Áron Főgimnázium, 218-as terem, 15 óra

 A barokk zarzuela, melynek elemei későbbi korok előadásmódjában is megtalálhatóak, egy újfajta színpadi műfajt igyekszik meghonosítani, amely összetettsége miatt nehezen besorolható. Drámaiság, humor, intrikák, bravúros áriák, a mindennapi élettől eltávolodott szereplők, mindez csak néhány elem a zarzuela számos összetevőjéből.

Spanyolország – történelmi kontextus, vokalitás – sajátosságok és hangszínek, a librettó és a szavalt szöveg fontossága, a műfaj legismertebb alkotásai, összehasonlított előadások, a hallgatóságra gyakorolt hatás, valamint ennek a zenés, népi színpadi műfajnak a jövője a világ nagy színpadain, mind olyan témák és kérdések, melyekről szó esik majd az előadás során.

 

 

RomaniaEnglishHungary