Barokk fesztiválzenekar és fesztiválkórus

Barokk fesztiválzenekar és fesztiválkórus

A Barokk Fesztiválzenekar barokk hangszereken játszó, szakmai körökben elismert, többnyire hazai zenészekből álló együttes. A kimondottan a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idejére, Filip Ignác Csaba művészeti vezető kezdeményezésére alakult zenekar 2010-ben lépett fel először; előzményeként tekinthetjük az Ulrike Titze drezdai hegedűművész és a Csíki Kamarazenekar korábbi együttműködését.

A hazai szinten újszerű kezdeményezés megpróbálja összefogni a különböző kamaraegyüttesekben tevékenykedő hangszereseket. A zenészek, valamint Ulrike Titze koncertmester személye egyaránt biztosíték a magas színvonalú együttes és zenei esemény létrejöttére.

Ulrike Titze szülővárosában, a drezdai Zenei Intézetben végezte tanulmányait hegedű szakon. Ezt négyéves együttműködés követte a weimari Staatskapellével. 1986 óta kizárólag barokk hegedűn játszik. A Dresdner Barockorchester alapító tagja és koncertmestere. Több évig barokk hegedű szakon tanított a Drezdai Zeneakadémián. A Nemzetközi Bach Akadémia keretében többször dolgozott együtt romániai és ukrajnai zeneakadémistákkal. Munkáját a kamarazenének szenteli, főleg a Grundmann Quartett tagjaként, emellett különböző zenekarok meghívásának tesz eleget, mint például az Akademie für Alte Musik Berlin és a Stuttgarter Barockorchester.

Steffen Schlandt 1975-ben született Brassóban. Zenei tanulmányait édesapjával, Eckart Schlandttal kezdte, akitől zongorázni és orgonálni tanult. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián Ursula Philippi orgonaművész tanítványa volt. Egyházzenei tanulmányait Németországban, a Trossingeni Zeneakadémián folytatta Christoph Bossert irányításával, illetve Würzburgban karvezetést és zenekarvezetést is tanult. 2004-ben vette át a brassói Bach Kórus vezetését, s kinevezték a Fekete templom orgonistájává. A brassói Transilvania Egyetem Zeneművészeti Karán kamarazenét és zenekari muzsikát tanít. 1999 óta számos orgonarestaurálási projektben vett részt Románia-szerte.

Gebe-Fügi Renáta szoprán 1993-ban született Kolozsváron. Szülővárosában, a Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban érettségizett hegedű szakon, majd ugyanazon a szakon a Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte felsőfokú tanulmányait. Jelenleg ének szakos hallgató a Zeneakadémián, közben a Kolozsvári Állami Magyar Opera hegedűse. 15 éves kora óta tanul régizenét hegedűn. Mesterkurzusokon tanárai voltak Petr Zeifart (Nagyvárad, Parma – Olaszország), Sophie Gent (Vannes – Franciaország) és Bernhard Forck (Sund – Norvégia). Számos alkalommal koncertezett Magyarországon, Svájcban, Csehországban és Olaszországban, a Posticum Iuventutis Internationalis zenekarral.

Susanne Langner a lipcsei Gewandhaus-Kinderchor gyermekkórusban, majd a Rundfunk-Jugendchor Wernigerode ifjúsági kórusban énekelt, később a salzburgi Mozarteum egyetemen államvizsgázott ének szakon. Számos nemzetközi díj birtokosaként és verseny nyerteseként a híres berlini RIAS-Kammerchorban énekel, emellett rendszeresen lép fel szólistaként is, széles repertoárral, jelenleg főleg az oratóriumokra helyezve a hangsúlyt. Számos neves együttessel lépett már fel, mint a Freiburg Barockorchester, Akademie für Alte Musik Berlin és a Lautten Compagney Berlin.

Szerekován János a marosvásárhelyi zeneiskolában kezdte zenei tanulmányait hegedű szakon, majd Művészeti Iskolában folytatta ének szakon. 1998-ban vették fel a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkarába. 2000-ben kezdte meg szólista pályafutását, Mozart Requiemével, majd 2001-ben a Magyar Rádió Énekkarához került. Rendszeresen vesz részt mesterkurzusokon. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház állandó meghívottja, rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, neves zenekarokkal, karmesterekkel és rendezőkkel együttműködve.

Nicolae Simonov a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen államvizsgázott, jelenleg a Román Rádió Énekkarának és a Cantemus vegyeskarnak tagja. Folyamatosan bővülő szólistarepertoárja operákat és vokálszimfonikus műveket is tartalmaz. Fellépett már a bukaresti George Enescu Filharmónia koncerttermében, a Román Rádióban, a Szent József-katedrálisban és a Nemzeti Operában neves karmesterek irányítása alatt. Szóló- és dalestek, valamint kamarazene-koncertek előadójaként számos romániai színpadon szerepelt.

Matthias Weichert 1974-ben diplomázott a lipcsei Thomas Schule-ban, majd ezt követően a drezdai Carl Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán folytatta szakirányú tanulmányait. Számos alkalommal működött együtt a berlini és lipcsei operával, 2000 óta pedig független szólistaként nemzetközi koncertkörutak gyakori fellépője. 1997-ben a Drezdai Egyházzenei Iskola tanársegédje lett, 2002 óta pedig a Carl Maria von Weber Zeneművészeti Főiskola énektanára.

Dan Popescu 2003-ban államvizsgázott a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem ének tanszakán. Jelenleg szólistaként a Brassói Opera előadásainak ismert és elismert közreműködője. Operaházi tevékenysége mellett sok vokálszimfonikus mű előadása, valamint kamarazenei alkotások, elsősorban liedek érzékeny tolmácsolása fűződik nevéhez. Fellépett Bukarest és Iași operaházainak színpadán, koncertezett hazai és külföldi filharmonikus zenekarokkal, illetve különböző fesztiválok és hangversenykörutak meghívottjaként.

 

A Barokk Fesztiválkórus a Barokk Fesztiválzenekarhoz hasonlóan nem egy állandó összetételű együttes. Az idei fesztiválon a Szabó András és Ványolós András karvezetők irányítása alatt felkészülő csíkszeredai énekesek és a Steffen Schlandt által vezetett brassói Bach Kórus énekesei közösen lépnek fel.

 

 

Műsoruk címe:

Johann Sebastian Bach: Máté-passió

Július 12., csütörtök, Atheneum, Bukarest, 19.30 óra

Július 13., péntek, Szent Ágoston-templom, Csíkszereda, 19.00 óra

Július 15., vasárnap, Fekete templom, Brassó, 19.00 óra

 

Johann Sebastian Bach (1685–1750): Passio Domini nostri J.C. secundum Evangelistam Matthaeum

BWV 244

Oratórium két részben

Koncertmester: Ulrike Titze – barokk hegedű (Drezda)

Karmester: Steffen Schlandt (Brassó)

Szólisták:

Gebe-Fügi Renáta – szoprán (Kolozsvár)

Susanne Langner – mezzoszoprán (Berlin)

Szerekován János – tenor (Budapest)

Nicolae Simonov – tenor (Bukarest)

Matthias Weichert – basszus (Drezda)

Dan Popescu – basszus (Brassó)

 

Johann Sebastian Bach legalább négy oratóriumot írt, a négy evangélista szövegére alapozva, ezekből azonban csak kettő maradt fenn: a János- (1724) és a Máté-passió (1727).

A keresztény egyházak legnagyobb ünnepére készülve, évszázados hagyománya van a Krisztus szenvedését és halálát felidéző dramatizált nagypénteki előadásnak. Erre az alkalomra született Bach kórusra és zenekarra íródott monumentális műve, melyben megduplázódik a szokásos zenekar mérete, illetve a kórus kettéosztása párbeszédszerkezetet tesz lehetővé. Az első kórus és zenekar Sion leányait, az Ótestamentumra utaló allegorikus szereplőket, Izrael népét jelképezik, míg a második kórus és zenekar a hívők, mindannyiunk közösségét. A mű alapját Máté evangéliumának 26. és 27. fejezete képezi, melyet az evangélistát játszó énekes ad elő, dialógusban Jézussal, Péterrel, Júdással, Pilátussal, a főpapokkal és más szereplőkkel. Ezen felül vannak a Christian Friedrich Henrici (Picander) versein alapuló madrigáljellegű darabok (áriák, arioso-részek és szabad kórusok), melyek a különböző jelenetekre reflektálnak teológiai szempontból. A harmadik síkot 14 korál alkotja, melyeket a korabeli lutheránus közösségek ismertek, ezáltal a szerző megteremtette a gyülekezeti, közös éneklés lehetőségét is. A negyedik síkot a kórusok adják: a turbák, azaz a lármázó nép, illetve a három párbeszéd-szerkezetű nagy kórus a mű elején, közepén és végén.

A koncertek a brassói Musica Barcensis fesztivállal együttműködésben valósulnak meg.

A koncertek számára az orgonát a COT.SRL (Hermány) biztosítja.

http://pipe-organs.com

Fotó: Ádám Gyula

RomaniaEnglishHungary