Capella Esterházy (HU)

Capella Esterházy (HU)

A Capella Esterházy együttest Csalog Benedek alapította, miután megnyerte a nagyhírű brugge-i (Belgium) régizene-versenyt. Az együttes alapító tagja Bodrogi Éva szoprán, hozzájuk csatlakozik alkalmanként két-három kitűnő magyar régizenész. Nagy sikert arattak a Flandriai Fesztiválon, számos magyarországi koncerten, valamint Németországban és Szlovéniában is.

Csalog Benedek szólistaként 12 CD-t készített, Európában, Japánban, Észak- és Dél-Amerikában koncertezik, sokáig tanított a lipcsei Zeneakadémián, magyarországi és külföldi mesterkurzusok rendszeres vendégtanára Brazíliától Japánig.

Bodrogi Éva nem csak régizene-specialistaként keresett énekes. Londonban szerezte meg régizenei előadó-művészi diplomáját, Európa-szerte koncertezik. Több CD-felvételt készített a Naxos, a Hungaroton és a Gryllus Kiadó számára.

Pétery Dóra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után Finnországban és Svédországban tanult tovább klavikordot és orgonát. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként orgonán, csembalón és klavikordon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzene tanszékének tanára.

Nagy Réka fiatal kora ellenére keresett kamarazenész, tanárai Máté Balázs, Urbanetz Kristóf és Szászvárosi Sándor voltak. Rendszeresen koncertezik barokk együttesek gambásaként, csellistájaként.

 

Műsoruk címe:

Las Amazonas de España – Spanyol amazonok

Július 12., csütörtök, Csíki Mozi, 20.00 óra

 

Giacomo Facco (1676–1753): Ária a Las Amazonas de España serenatából (Madrid, 1720)

Joan Cabanilles (1644–1712): Tiento lleno de premier tono

José de Torres (1670 k.–1738): Esfera de Neptuno – kantáta szopránra és basso continuóra (Cantatas Profanas)

Luis Misón (1727–1766): a-moll Sonata para flauta traversa y bajo

Giuseppe Antonio Paganelli (1710 – 1763): a-moll szonáta csellóra és basso continuóra

Giacomo Facco (1676 – 1753): Ária a Las Amazonas de España serenatából (Madrid, 1720)

Antonio de Literes (1673 – 1747): “Azis dichoso”, ária az “Azis y Galatea” zarzuelából

Tagok: 

Csalog Benedek (barokk fuvola)
Bodrogi Éva (szoprán)
Nagy Réka (barokk cselló)
Pétery Dóra (csembaló)

 Hispánia gazdag zenetörténetéből Közép-Európában talán a 18. század első felének alkotásait ismerjük legkevésbé, hiszen ez igazi aranykor volt a kontinens egyéb tájain, míg a spanyol földön működő szerzők közül elsősorban az itáliai Domenico Scarlatti (1685–1757) és a klasszikába hajló stílusú Luigi Boccherini (1743–1805) kerültek be csak a köztudatba. De a Boccherini előtti nagybarokk generáció is kiválót alkotott. Ebből a különleges repertoárból válogattak az előadók a mai koncertre, beillesztve a műsorba egy jóval korábbi nagy spanyol szerző, Diego Ortiz, valamint a Spanyolországban élt Giacomo Faccó műveit is.

Fotó: Felicides Ildikó

RomaniaEnglishHungary