Codex és Cygnini (RO)

Codex és Cygnini (RO)

A Codex régizene együttes 1996 őszén alakult sepsiszentgyörgyi, brassói, csíkszeredai zenetanárokból és diákokból. Céljuk a 15–19. századi magyar (elsősorban erdélyi) és európai műzene megszólaltatása korhű hangszereken és előadási stílusban.

Számos elismert előadóművésztől tanultak nemzetközi mesterkurzuson: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Sopron, Szeged, Szombathely, Szentendre, Budapest stb.

Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak leggyakrabban, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját.

Fellépéseik közül jelentősebbek: Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Művészetek Völgye – Magyarország, George Enescu Nemzetközi Fesztivál – Bukarest, Bukaresti Régizene Fesztivál, Brassói Nemzetközi Kamarazene Fesztivál.

www.codexensemble.ro

Fotó: ÁdámGyula

A Cygnini régizene- és táncegyüttes az erdővidéki Olaszteleken alakult, ahol évek óta zajlik az egyház támogatásával, önkéntesek vezetésével furulyaoktatás. 2014-től kezdődően a helyi felújított és kastélyszállóként működtetett Daniel-kastély nyújtott lehetőséget arra, hogy a gyerekek érdeklődését a régizene, illetve a korabeli táncok tanulása felé irányítsák. Így a Daniel-kastély vendégeinek különböző alkalmakkor, rendezvényeken, reneszánsz vacsorákon megfelelő hangulatot biztosíthat az együttes.

Emellett a helyi közösség különböző ünnepi alkalmain, illetve az Erdővidéki Régizene Találkozón is felléptek már.

Az együttes neve hattyúcskákat jelent. Ennek a névnek a felvételéhez az olaszteleki Daniel család címerében látható hattyú adta az ihletet, ami magában hordozza a tisztaság és őszinteség mellett a kecsességet, valamint az eleganciát, amit a régizenén és táncon keresztül próbálnak az együttes fiatal diák tagjai a mai kor embere számára is közvetíteni.

Az együttes tagjai részt vettek a Csíkszeredai Régizeni Nyári Egyetem mesterkurzusain, az együttest művészeti tanácsokkal Szabó Anikó táncművész látja el.

 

Műsoruk címe:

Szegény deáklegény a Budai várban

Július 14., szombat, Mikó-vár*, 16.00 óra

 

A Codex régizene együttes rendszeresen tart hangversenyeket gyermekeknek. Így több olyan előadásuk született, melyben a zenét és a táncokat egy történet vagy mese köré fűzik fel. A Mátyás király-emlékév kapcsán bemutatott mesekoncert a történet mellet francia, olasz, spanyol, német és magyar reneszánsz zenét és táncokat tartalmaz. A Cygnini táncegyüttessel közösen az idén léptek fel először. Ez idáig két mesejátékot állítottak össze, amelyet Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron mutattak be.

Tagok:

Codex régizene együttes:

Adorján Csaba – fidula, kontra, mesélő, meseíró

Filip Ignác – furulyák, fuvolák (művészeti vezető)

Kovács Éva – rebek

Kovács László – fidula

Lázár Zsombor – fidula, gordonka

Szabó Éva – furulyák, fuvolák, ütőhangszerek

Szőgyör Árpád – viola da gamba, nagybőgő, ének

 

Cygnini régizene- és táncegyüttes:

Tüzes-Bölöni Noémi, Nagy Anita Enikő, Nagy Beáta Anikó, Fábián Bettina Regina,

Gál Amanda Dorottya, Bardoc Szidónia, Szombati Levente, Márkó Emese,

Fodor Árpád, Fodor Judit, Kolumbán Lídia

Művészeti vezető: Tüzes-Bölöni Csilla

RomaniaEnglishHungary