Gebe-Fügi Renáta, Erich Türk (RO)

Gebe-Fügi Renáta, Erich Türk (RO)

Gebe-Fügi Renáta 1993-ban született Kolozsváron. Szülővárosában, a Sigismund Toduță Zenei Főgimnáziumban érettségizett hegedű szakon, majd ugyanazon a szakon a Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte felsőfokú tanulmányait. Jelenleg ének szakos hallgató a Zeneakadémián, közben a Kolozsvári Állami Magyar Opera hegedűse. 15 éves kora óta tanul régizenét hegedűn. Mesterkurzusokon tanárai voltak Petr Zeifart (Nagyvárad, Parma – Olaszország), Sophie Gent (Vannes – Franciaország) és Bernhard Forck (Sund – Norvégia). Számos alkalommal koncertezett Magyarországon, Svájcban, Csehországban és Olaszországban, a Posticum Iuventutis Internationalis zenekarral.

A barokk zene iránti érdeklődésének köszönhetően énekesként fellépett már a Quarto D’Oro és a Fonte di Gioia együttes közreműködőjeként, valamint a Transylvania Galante barokk zenekarral a La Stravaganza barokk zenei fesztivál keretében. 2017 novemberében I. díjat nyert a kolozsvári Mozart Fesztivál énekversenyén.

Erich Türk 1972-ben született Kolozsváron. Felsőfokú tanulmányait szülővárosában, a Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte. Orgonatanárai Ursula Philippi (Kolozsvár) és Michael Rădulescu (Bécs) voltak; Ilton Wjuniski (Párizs) és Gordon Murray (Bécs) diákjaként pedig csembalózni tanult. Aktív résztevője volt számos, külföldön megrendezett orgona, csembaló, karvezetés és basso continuo mesterkurzusnak. 1995 és 1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karvezetője volt. 1995 óta a Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója; jelenleg orgonát, csembalót, számozott basszust, kamarazenét és organológiát tanít. Szólistaként, a Transylvania Barokk Együttes, valamint más kamarazene-együttesek tagjaként számos hangverseny közreműködője volt Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben. Rádió-, TV-, CD- és DVD-felvételeket készített.

Foglalkoztatja a historikus zenei előadásmód életre keltése és a régi hangszerek állagmegőrzése. A TransylvANTIQs hanglemezkiadó megalapítója. Tevékenyen bekapcsolódik különböző kolozsvári régizenei események megszervezésébe, mint például a La Stravaganza fesztivál. Tagja a Balcan Baroque Band barokk zenekarnak. A 2000-ben Brugesben (Belgium) megszervezett J. S.  Bach Nemzetközi Orgonaversenyen a II. díj mellett elnyerte a közönségdíjat is.

 

GEBE-FÜGI RENÁTA és ERICH TÜRK közös műsora:

Mekkora kell legyen egy orgona?

Július 8., vasárnap, Madéfalva, Szent Anna – Siculicidium-kápolna, 12.00 óra

 

Georg Muffat (1653–1704): Toccata Prima orgonára

Gabriel Reilich (1643–1677): Jesu, meine Freud und Lust, szoprán énekhangra és orgonára

Matthias Weckmann (1616–1674): c-moll Canzona orgonára

Giovanni Pandolfi-Mealli (1624–1670): Sonata op. 4. no. 1. La Bernabea,

hegedűre és basso continuóra

Johann Kaspar Kerll (1627–1693): Passacaglia d-ben

Georg Friedrich Händel (1685–1759):

„Er weidet seine Herde” – ária a Messiás oratóriumból

Presto orgonára a HWV 428 d-moll szvittből

„Ich weiß, daß mein Erlöser lebt” – ária a Messiás oratóriumból

 

Gebe-Fügi Renáta – szoprán, hegedű

Erich Türk – orgona

 

A műsor alapgondolatát a madéfalvi orgona adta, amely tulajdonképpen egy pozitív. Ezzel a névvel a kisebb, hordozható orgonákat illetik. Az orgonát általában monumentális hangzással társítják, azonban egy pozitívnak is megvannak az előnyei a nagyméretű orgonákhoz képest: a billentyűzet érintésének érzékenysége a kompakt szerkezetből adódóan, valamint a kamarahangzás, mely az orgonista és a sípok közötti kis távolságnak köszönhető. Mindezek ellenére, éles hangjának hála, egy pozitív is be tud tölteni egy templomi teret. Főleg a 17. századi orgonairodalom alkalmas pozitívon történő előadásra.

A műsorban a kor ismert dél-német (Muffat, Kerll, Pandolfi-Mealli) és észak-német szerzői (Weckmann) mellett egy hazai komponista muzsikája is hallható: Gabriel Reilich a nagyszebeni evangélikus templomnak volt orgonistája. Végezetül Händel három műve hangzik el, két ária a Messiás oratóriumból és egy Presto, mely egy hazai kéziratban is megtalálható, Josephus Fazakas Krizbacensis gyűjteményében.

Fotó: Iszlai Edit

RomaniaEnglishHungary