Kővári Arany (RO)

Kővári Arany (RO)

Kővári Arany 1997-ben született Zilahon. Első hangszeróráira a helyi Ioan Sima Művészeti Líceumba járt, közben furulyázni is tanult Kolozsváron Majó Zoltán furulyatanárnál. Ez utóbbi hangszernek köszönhetően került közelebb a régizene világához. Zenei tanulmányait orgona szakon folytatta a kolozsvári Sigismund Toduță Zeneművészeti Líceumban. Jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémia harmadéves hallgatója, ahol billentyűs hangszereken tanul Miklós Noémi, Amalia Goje és Erich Türk irányításával. Furulyatanulmányait Haraszti Dóránál folytatta Budapesten. 2017 tavaszát egy Erasmus-ösztöndíjnak köszönhetően az olaszországi Monopoliban töltötte. Alapító tagja a kolozsvári Quarto d’Oro együttesnek, amely 2015-ben I. díjat kapott a La Stravaganza barokk zenei fesztivál keretében szervezett versenyen. 2013–2014-ben a Flauto Dolce együttes beugrótagja volt, és részt vett az együttes egyik lemezfelvételén. Alapító tagja a Transylvania Galante barokk zenekarnak, amely 2017 tavaszán mutatkozott be először a kolozsvári közönségnek a La Stravaganza fesztiválon.

A műsor címe:

Déltől Bachig

Július 15., vasárnap, Millenniumi templom, 13.15 óra

 

Georg Muffat (1653–1704): Toccata prima (Apparatus Musico-Organisticus, 1690)

Bernardo Storace (fl. 1664): Aria sopra la Spagnoletta

(Selva di varie compositioni d’intavolatura per cimbalo ed organo, 1664)

Michelangelo Rossi (1601/1602–1656): Toccata Settima (10 Toccate per Organo)

Johann Sebastian Bach (1685–1750):

Wenn wir in höchsten Nöthen sein, BWV 641

c-moll fantázia és fúga, BWV 537

 

A műsor címe nemcsak a koncert és az azt megelőző szentmise időpontját tájolja be, hanem a műveket alkotó zeneszerzőknek a származására is utal.

A koncert során több stílusirányzattal találkozhatunk, kezdve a híres barokk zeneszerző és orgonaművész, Georg Muffat első toccatájával. A zeneszerző sokat utazott francia, dél-német, illetve olasz területeken. Ezeknek a kultúráknak a hatása érezhető az Apparatus Musico-Organisticus című, tizenkét toccatát számláló művén is.

A spanyol stílust Bernardo Storace dél-olasz zeneszerző műve képviseli, akiről sajnos szinte semmit sem tudni, és akinek egyedül a fent említett kötete maradt az utókorra.

Michelangelo Rossi a Girolamo Fresobaldi korát szorosan követő zeneszerző, akinek bizonyos források szerint tanítványa is lehetett. Legfőbb tevékenységét Rómában folytatta. Egyéni, kísérletező stílusa többek között a hetedik toccatájában éri tetőfokát, mely a legkülönbözőbb kromatikus hangzásairól híres.

A műsort J. S. Bach Midőn mi végső ínségben című korálja és c-moll fantázia és fúgája zárja.

A koncert a 2017-ben útjára indított fiatal hazai orgonistákat bemutató kezdeményzés részeként valósul meg.

Fotó: Józsa Ádám

RomaniaEnglishHungary