Les Paladins (FR)

Les Paladins (FR)

A Les Paladins rendszeresen fellép Franciaországban (Théâtre des Champs Elysées, Théâtre du Châtelet, Philharmonie, Nizza, Reims és Rennes operaházai) és külföldön, főleg az Egyesült Államokban és Japánban, valamint jelentős európai fesztiválokon.

2017-ben a Les Paladins két új programot állított össze: Viva España, Ana Yepes koreográfussal együttműködve és Monteverdi Il Combattimento di Tancredi e Clorinda című operáját, Dan Jemmett rendezésében.

Lemezeik közül megemlítjük Cavalli L’Ormindóját, valamint a Tenebris, a Le triomphe de l’amour, Sandrine Piau szopránnal, és a Molière à l’Opera című felvételeket.

A Les Paladins állandó támogatója az Opéra de Massy, a Centre des Bords de Marne – Perreux-sur-Marne és a Fondation Singer-Polignac.

 

Műsoruk címe:

Viva España

Július 8., vasárnap, Mikó-vár*, 19.00 óra

 

 Nana

 Gaspar Sanz (1640–1710): Jacara

 Fray Bernardo Murillo (fl. 1620–1660): De los ojos de Gileta

 José Marin (1618–1699): Ojos pues me desdenais

 Juan Hidalgo de Polanco (1614–1685): Esperar, sentir, morir, adorer

 Espanoletas

 José Marin (1618–1699): Si quieres dar Marica en lo cierto

 José Marin (1618–1699): Que dulcemente suena

 La rosa enflorece

 Morena me llaman

 Gaspar Sanz (1640–1710): Canarios

 Henry de Bailly (1590–1637): Yo soy la locura

 No hay que decirle el primor

 Gabriel Bataille (1574–1630): El baxel esta en la playa

 Folias

 Clemente Imana (17. sz.): Filis yo tengo

 Santiago de Murica (1673–1739): Los impossibles

 Juan Aranes (?–1649): Un sarao de la chacona

 Durme, durme

 Tagok:

Jérôme Correas – csembaló (művészeti vezető)

Ana Yepes – koreográfus, táncos

Anouschka Lara – szoprán

Françoise Enock – viola da gamba

Cristina Azuma – gitár

 

A Viva España címet viselő műsor időutazás a spanyol zenén és táncon keresztül a 17. századtól napjainkig.

Az spanyol aranykorban, a reconquista idején, bár az arabokat és zsidókat kiűzték az országból, Kasztília és Aragónia katolikus uralkodóinak nem sikerült e kultúrák hatását kitörölniük a zenéből és a táncból. A három kultúra találkozása egyedi zenei stílust eredményezett, amelyben elmosódik a határ a népi és magas művészet között.

Ugyanabban az időben Spanyolországot az Újvilág is befolyásolta, újonnan felfedezett ritmusaival. A hangszerek adott alapon improvizálnak, és ezekre épülnek a végtelenségbe nyúló énekes és táncos témák. Mindegyik előadás a zenészek képzeletétől függően különbözik.

Négyszáz évvel később, Ana Yepes, Anouschka Lara és Jérôme Correas még mindig fellelik ezeknek az énekes és táncos pillanatoknak az emlékét saját andalúziai gyökereikben; a zene és a ritmusok tovább léptek az időben és rezonálnak a mai világgal. A saját eredetük zenei világának keresése lehetőséget nyújt arra, hogy megosszák hallgatóságukkal a gazdag spanyol népi kultúra értékeit.

Számos tánc között felismerhető lesz majd a flamencóban található jacara, canario (asztalon való dobolással pontozva), folia, chaconne, zapateado és españoleta.

1760-ban Jean-Philippe Rameau megírta Les Paladins című művét, melyet a fantázia és a képzelet világába helyezett. Jérôme Correas ugyanebben a szellemben alapította meg 2001-ben együttesét, mely főleg a 17–18. századi francia és olasz zenei repertoárt kutatja.

RomaniaEnglishHungary