Știri

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc promovat prin intermediul muzicii din vremea regelui Matei Corvin la  Săptămâna Festivă de Carte de la Cluj-Napoca

Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc promovat prin intermediul muzicii din vremea regelui Matei Corvin la Săptămâna Festivă de Carte de la Cluj-Napoca

Ansamblul de Muzică Veche Codex, împreună cu Ansamblul Cygnini din Tălișoara va prezenta povestea muzicală intitulată Flăcăul sărac în Cetatea din Buda în cadrul Săptămânii Festive de Carte din Cluj Napoca în data de 11 mai, vineri, de la ora 12,00 pe scena din strada Potaissa.

Ansamblul de Muzică Veche Codex are în repertoriu mai multe spectacole dedicate copiilor în care muzica și dansurile renascentiste sunt incluse într-o poveste. Acest spectacol, pe lângă povestea inventată de Csaba Adorján membrul formației Codex, conține dansuri și muzică renascentistă din Franța, Italia, Spania, Germania și Transilvania.
adamgyula_4kicsi

Cu muzica și dansul din vremea regelui Matei Corvin concertul va crea atmosfera vremurilor trecute.

De la ora 13,00 în fața scenei cei prezenți vor ar avea ocazia de a participa la un curs de dansuri renascentiste cu conducerea doamnei Maria Filip și colaborarea Ansamblului Cygnini și a Ansamblului Codex.

Ansamblul de Muzică Veche Codex a luat ființă în anul 1996, având în componența sa profesori și studenți ai Facultății de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov. Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice ale vremii, ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania și din Europa de Est, precum și sursele europene care au tangență cu aceasta. Membrii formației s-au specializat în cadrul unor cursuri de măiestrie interpretativă barocă din mari centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta. Formația a susținut numeroase concerte în țară (Festivalul George Enescu din București, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Brașov etc.) și peste hotare.
www.codexensemble.ro

32214801_1666680653366991_7079029448762195968_o

Ansamblul de dansuri și muzică veche Cygnini
La Tălișoara (județul Covasna) de mai mulți ani, copiii învață să cânte la flaut drept, cu sprijinul bisericii. După renovarea Castelului Dániel copiii au avut posibilitatea de a susține spectacole, fapt care a trezit interesul grupului către muzica veche și dansurile renascentiste. Numele Ansamblului Cygnini înseamnă „lebădă”, care poate fi regăsită și în stema familiei Dániel de la Tălișoara. Numele Ansamblului –lebădă – sugerează sinceritate, puritate, grație și eleganță, exact ce caută membrii ansamblului să transmită publicului cu ocazia spectacolelor. Membrii ansamblului au participat de mai multe ori la cursurile Universității de Vară pentru Muzică Veche din Miercurea Ciuc sub îndrumarea specialistei în dansuri istorice, Szabó Anikó.

Evenimentul face parte din proiectul Consiliului Județean Harghita intitulat „Promovarea Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc”.

RomaniaEnglishHungary