Istoria festivalului

Festivalul de Muzică Veche a luat fiinţă în 1980 din iniţiativa ansamblurilor Barozda şi Kájoni fiind cea mai veche manifestare de acest gen din ţară.

Nu este întâmplătoare apariţia acestei activităţi muzicale tocmai în oraşul Miercurea Ciuc: personalitatea umanistă Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János), organist şi constructor de orgi transilvănean, a trăit si a activat în secolul al XVII-lea la Şumuleu Ciuc. Este primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania, a avut o contribuţie însemnată la întocmirea codicelui care îi poartă numele, Codex Caioni.

Fondatorii şi organizatorii de azi consideră muzica veche creaţia muzicală a epocilor trecute – medievale, renascentiste şi baroce- , interpretată pe instrumente de epocă, respectiv copiile lor moderne, în manieră istorică.

Între anii 1986-1989 organizarea manifestării era interzisă, iar din 1990 festivalul s-a organizat din nou datorită consiliului local şi judeţean, căpătând caracter internaţional. Din anul 2005 organizatorul festivalului este Centrul Cultural Judeţean Harghita, sprijinită de Consiliul Judeţean Harghita,Municipiul Miercurea-Ciuc şi de alţi parteneri.

În anii precedenţi au participat la festival artişti din numeroase ţări europene, printre care maeştrii cei mai remarcabili ai muzicii vechi.

Festivalul oferă posibilitate unică de perfecţionare pentru muzicieni: din 2008 programul festivalului cuprinde Universitatea de Vară de Muzică Veche – cursuri de măiestrie şi prelegeri.

În 2008 festivalul a primit invitaţie să fie membrul Reţelei Festivalurilor de Muzică Veche din Europa, cu sediul în Lion. (REMA,http://www.rema-eemn.net/eng/)

În anul 2010 Centrul Cultural Judeţean Harghita se pregăteşte pentru festivalul jubiliar de 30 de ani. Colegii centrului pregătesc şi dezvoltă arhivele festivalului, au revizuit caiete de programe, articole, documente arhivate şi au creat o bază de date prin care se asigură accesabilitatea şi posibilitatea cercetării istoriei festivalului.

RomaniaEnglishHungary