Tóth Mónika (HU) & Giangiacomo Pinardi (IT)

Tóth Mónika (HU) & Giangiacomo Pinardi (IT)

A Fiori Musicali előadás művészei visszatérő vendégei a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak.

Giangiacomo Pinardi teorbán (lantszerű húros hangszer) és Tóth Mónika barokk hegedűn játszik.

Constantino Amitivel folytatott gitártanulmányai után Giangiacomo Pinardi a korai pengetős hangszerekre szakosodott Massimo Lonardi tanítványaként a Pavia-i Zeneakadémián. Évente részt vett a Velencei Iskola Régizene kurzusain. Együttműködött számos reneszánsz és barokk zenét játszó együttessel, mint: I Barocchisti; Zefiro; Balthasar Neumann Ensemble; Odhecaton; I Solisti Veneti; Alessandro Stradella Consort; Accademia San Felice; Arte Resoluta; Curtes Francae; Fantazyas, stb.). Elismert hazai és nemzetközi szaktekintély. 2001-ben Fabio Biondi az Europa Galante együtteshez hívta continuon játszani, és velük vesz részt híres opera- és zenei rendezvényeken Európában, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Kínában, Koreában, Hong Kongban, Japánban és Ausztráliában. Előadóművészként több mint hatvan album felvételén dolgozott az Emi-Virgin, Sony, Decca, Opus 111, Naxos, Glossa, Chandos, Amadeus, Tactus, Dynamic, Bongiovanni, Stradivarius, Orfeo, ASV Record, Claves studióknál, valamint számos európai és amerikai rádió- és tévé műsor anyagain. Giangiacomo Pinardi jelentette meg F. Corbetta munkáinak kritikai kiadását.

Tóth Mónika a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szegedi konzervatóriumában szerezte kitüntetéses hegedűtanári diplomáját 1997-ben. 1999-ben elnyerte a Soros Alapítvány és a Marco Fodella Alapítvány ösztöndíjait, mellyel a régizene specializációt tanult Milánóban, az Accademia Internazionale della Musicában, Enrico Gatti tanítványaként. Milánói tanulmányaival párhuzamosan vett részt a Simon Standage, Lucy van Dael, Jaap Schröder és Malcom Bilson mesterkurzusain. 2000-ben Olaszországban, Roveretóban második helyezést ért el a Premio Bonporti Nemzetközi Kamarazene-versenyen, 2001-ben a magdeburgi Nemzetközi Telemann Verseny harmadik díjazottja. Barokk hegedű summa cum laude mesterdiplomáját Enrico Onofri (Il Giardino Armonico) tanítványaként 2007-ben vette át a palermói Vincenzo Bellini Konzervatóriumban. Rendszeresen játszik európai barokk zenekarokkal és kamarazenei formációkkal: I Barocchisti; Ensemble Zefiro; Accademia Bizantina; Il Giardino Armonico; Dolce e Tempesta; Europa Galante; Capella Leopoldina Graz; Barucco Wien; Neue Hofkapelle Graz; Accentus Austria; L’Eclisse; Estro Cromatico; Silva Rerum. Kamaraművészként híres európai régizene-fesztiválok résztvevője: Regensburg, Berlin, Barcelona, Lipcse, Bécs és Jeruzsálem. Hangfelvételeket készített a Decca, EMI, Sony, Archiv, Naiv, Arts, Hungaroton, Symphonia, Amadeus, Brilliant Classics és Virgin lemezcégeknél. A régizenei nyári egyetemek barokkhegedűtanára Tokajban, Agárdon és Miszlán. 2012-től a nápolyi Centro di Musica Antica Pietà de’ Turchini ifjúsági együttesének, a Talenti Vulcanici barokkhegedű-tanára.

Közös koncertjük: Fiori musicali


 

Mikó vár, 2015. július 11., szombat, 22 óra

 

Műsoron:

FIORI MUSICALI

Piccinini (1566–1638): Toccata X. e Corrente V.;

Piccinini (1566–1638): Corrente;

Piccinini (1566–1638): Toccata;

A. Pandolfi Mealli (1630–1670): Sonata quarta „La Castella” Op.3.;

A. Pandolfi Mealli (1630–1670): Sonata seconda “La Cesta” Op.3.;

M. Uccellini (c.1603–1680): Sonata over Toccata quinta detta „La Laura Rilucente”;

M. Uccellini (c.1603–1680): Sonata seconda detta “La Luciminia contenta”;

Anonimo – Cassandra;

A. Brescianello (1690–1758): Partita III. Allegro-Adagio-Gigue;

Albertini (1644–1685): Sonata quarta in do minore;

Frescobaldi (1583–1643):Toccata per liuto;

Előadásukkal az seconda pratica esztétikájának megfelelően utazásra invitálják a hallgatókat a XVII. századi Itália földjére a szonáta, a toccata és a ricercare születésének és virágzásának átélésére. Giulio Caccini a Le Nuove Musiche című madrigál- és áriagyűjteménye előszavában az előadói magatartás fontosságáról ír. Ha egy előadóművész képes a sprezzatura, az előkelő hanyagság attitűdjére, az affektusokat akkor tudja igazán megvalósítani. Válogatásunkban különböző színek és illatok kerülnek ma a palettára, hogy pompájukat és kontrasztjaikat megcsodálhassuk.


Fotó:  Willy Grossmann

RomaniaEnglishHungary