Hírek

40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Idén 40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. E kerek évfordulót rendkívüli programmal készülünk megünnepelni. Igaz, az év elején a rendkívüliséget még nem így képzeltük el, de mindent megtettünk, hogy az idei fesztiválon méltón ünnepelhessünk.

2020. július 11-én kezdetét veszi városunkban egy kilenc napon át tartó eseménysorozat, amelynek programkínálatában szabadtéri kiállítás, különböző koncertek, zenés emléktúra, borkóstoló, koncertvideók és hangszerbemutatók szerepelnek. De kitekintünk Erdély távolabbi pontjaira, nosztalgiázunk a régi emlékek felelevenítésével, egy-egy archív felvétellel, megszólaltatjuk a korábbi fellépőket, valamint megosztjuk a 40 év történeteit az érdeklődőkkel.

A járvány okozta bizonytalanság próbára tette szervezőcsapatunkat. Kerestük a legjobb megoldást a folyton változó körülmények között. Örömmel jelentjük be: a mostani helyzet lehetővé teszi a koncertek megszervezését is, így tíz eseményen találkozhat közönség és zenész. Ugyanakkor gondolunk azokra is, akik nem tudnak ideutazni, őket az online térben várjuk, kapcsolódjanak be az eseményekbe. Azt reméljük, hogy így még több emberhez juthatunk el, és még több érdeklődőt vonzhatunk magunk köré, mint az eddigi években.

Ebben az évben még inkább a helyi művészek és értékek kerülnek előtérbe. Külföldi és távoli előadóink lélekben velünk vannak, és természetesen várjuk őket nagy szeretettel jövőre, 2021. július 10–18. között.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy idén célunk a zene és helyi épített örökség kapcsolatának megmutatása. Tervünk, hogy a zenei felvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készüljenek, felhívva a figyelmet környezetünk egyedi építészeti kultúrájára.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál élt már meg nehezebb időket is, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy ebben a különleges helyzetben még inkább szükséges, hogy a régizene szeretete, a régi hangszerek tisztelete és az ezeket körülvevő historikus világ újra összehozzon bennünket, mint ahogy azt már teszi 40 éve itt, Csíkszeredában.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

RomaniaEnglishHungary