CODEX és PASSEGGIO (Románia)

CODEX és PASSEGGIO (Románia)

Codex

Adorján Csaba – fidula
Filip Ignác Csaba – furulyák, fuvolák (művészeti vezető)
Kovács Éva – rebek
Kovács László – fidula
Lázár Zsombor – fidula, cselló
Szabó Éva – furulyák, fuvolák, ütőhangszerek
Szőgyör Árpád – viola da gamba, ütőhangszerek

Passeggio

Burligică Noémi
Eke Zsuzsanna
György Melinda
Juhász Ana-Maria
Juhász Csilla
(koreográfus)
László Edit
Szabó Linda
Tímár Dalma


A Codex régizene-együttes 1996 őszén alakult a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17–18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját.
Fellépéseik közül jelentősebbek: Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Művészetek Völgye – Magyarország, Enescu Fesztivál – Bukarest, Bukaresti Régizene Fesztivál, Brassói Nemzetközi Kamarazene Fesztivál.
www.codexensemble.ro

A kolozsvári Passeggio historikus táncegyüttes a 13–19. századi európai és magyar történeti zenére, táncokra, viseletekre összpontosítja figyelmét. Az együttes ebben az évben ünnepli 10 éves jubileumát. Az elmúlt évek során és a jövőben is a cél ugyanaz: a régmúlt századok hangulatának felidézése a nagyközönséget is célzó különböző tevékenységek, fesztiválok, historikus táncokat ismertető előadások, táncházak, középkori játékok révén. A reneszánsz táncok mellett a barokk táncok éltetése, ismertetése is mindig nagyon fontos szerepet kap.
Az együttes koreográfusa és vezetője, Juhász Csilla által összeállított előadások széles palettája minden alkalommal új élményt nyújt a nézőközönség számára. Minden előadással egy történetet elevenítenek fel, tánclépésekben mutatva be a cselekvést, ezzel új értelmezést adva a koreográfiának.
Az együttes tagjainak lehetőségük volt részt venni továbbképző tanfolyamokon Kovács Gábor (Budapest), Françoise Denieau (Párizs) és Bérengère Bodenan (Académie de Sablé) koreográfusok vezetésével, illetve különböző projektek közreműködői voltak Mary Collins (a londoni Royal College of Music tagja) táncossal és koreográfussal.
www.passeggio.ro

RomaniaEnglishHungary