KÁJONI CONSORT és meghívottai (Románia)

KÁJONI CONSORT és meghívottai (Románia)

Kájoni Consort

Antal László – ütőhangszerek, ének
Egyed Csaba – ütőhangszerek, hegedű, ének
Gyulai-György Éva – brácsa, fidula, ének (művészeti vezető)
Ilyés Lajos – furulyák, ütőhangszerek, ének
Kovács Erzsébet – ének
Oláh Román Ida – cselló, ének
Veress Katalin – ütőhangszerek, ének

Meghívottak

Györfi Erzsébet – ének
Lőrinczi György – lant
Bakos Károly – orgona

A Kájoni Consort régizene-együttes 1988 decemberében alakult Baróton. Tagjai közül néhányan 1980 óta az Erdővidéki Camerata régizene-együttesben is zenéltek, így az első erdélyi reneszánsz együttesek között tarthatjuk őket számon. Az európai reneszánsz és kora barokk zene gyöngyszemei mellett szívesen tűznek műsorukra erdélyi műveket is, kiváltképp Kájoni János által lejegyzett darabokat. Három évtizedes fennállásuk alatt számos fellépésük volt. Rendszeres meghívottjai a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, a Bikfalvi Reneszánsz Napoknak, a Háromszék Kamarakórus Fesztiválnak, az Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napoknak. Több alkalommal léptek fel erdélyi kastélyokban, Magyarországon, valamint Európa számos városában, jelen vannak kulturális eseményeken, tárlatokon, egyházi rendezvényeken. 2011 óta szervezik meg hagyományteremtő szándékkal az Erdővidéki Régizene Találkozót az olaszteleki Daniel-kastélyban, melynek célja az erdélyi amatőr régizene- és táncegyüttesek támogatása, népszerűsítése. Fontosnak tartják a magyar és erdélyi reneszánsz zene megismertetését, ezért igyekeznek a szórványba is eljuttatni a régi korok zenéjét. Idén ünneplik fennállásuk 30. évét, mely éppen egybeesik névadójuk, Kájoni János születésének 390. évfordulójával. Munkásságukért megkapták a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület kuratóriumának Erdővidék Kultúrájáért díját, valamint az EMKE Díszoklevelét.

Györfi Erzsébet 1977 óta a Barozda népzene-együttes és a Kájoni régizene-együttes tagja. Részt vett az első székelyföldi táncházak létrehozásában, valamint az erdélyi táncházmozgalom elindulásában. Tevékenységének egy másik területe a régizene. 1979-ben a Barozda együttes tagjaként fellépett a Kájoni János születésének 350. évfordulója alkalmából a csíkszeredai Mikó-vár udvarán megrendezett emlékműsoron. Ekkor vetődött fel először a régizene fesztivál ötlete. Az 1980-ban megszervezett első Csíkszeredai Régizene Fesztivál megrendezésében óriási szerepe volt a Barozdának, mely további közreműködőkkel kiegészítve Kájoni együttes néven lépett fel. 1980-tól 1986-ig, a fesztivál betiltásáig
gazdag repertoárt énekelt végig, beleértve népdalokat és azok műzenei változatait, Balassi Bálint énekelt verseit, a Carmina Buranából származó dalokat. Gyakori fellépője az újraindult Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak is. 2009-ben és 2010-ben Elekes Emőke lantművésszel Kájoni Cantionale Catholicumának anyagából mutatott be két műsort. Több hanglemezt, CD-t és felvételt készített a Barozdával, valamint más együttesekke. 2013-ban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kacsó András-díjában, 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Lőrinczi György lantművész 1956-ban született a Maros megyei Havadtőn. Geológiai szakközépiskolát végzett Nagybányán. Autodidakta gitáros. A Sinaiai Klasszikus Gitár Fesztiválon 1984-ben dicséretet kapott, majd ugyanebben az évben a Nagyszebeni Jazz Fesztivál díjazottja volt. Különböző rendezvények résztvevője. 1990–1999 között több alkalommal lépett fel lantos szólistaként a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon is. 1990–2012 között gitárt tanított a marosvásárhelyi Művészeti Népiskolában. Szakterülete a historikus pengetős hangszerek készítése és megszólaltatása. Hangszerépítői tudását számos szakmai tanfolyamon csiszolta Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

Bakos Károly 1989-ben érettségizett a gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskola növendékeként, majd ugyanott tett kántorvizsgát. 1994 és 1996 közötti a nagyszebeni Hermann Binder orgonaépítőnél tanult, majd 1996 és 1999 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Szakközépiskolájában orgonaépítést tanult, szakmai gyakorlatát Jáky György győri orgonaépítő műhelyében végezte. 1999 őszétől orgonajavító vállalkozóként működik Erdélyben. 2002 februárjától a csíkszeredai Szent Kereszt Egyházközség kántora. 2003–2005 között karvezetői képzésen vesz részt a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában. 2007 szeptemberétől a csíkszentsimoni Sándor Péter orgonaépítő cég munkatársa.

Fotó: Ádám Gyula

RomaniaEnglishHungary