ANSAMBLUL BAROC TRANSYLVANIA (Cluj-Napoca)

ANSAMBLUL BAROC TRANSYLVANIA (Cluj-Napoca)
Este disponibil AICI!

Duminică, 12 iulie
21.00 ONLINE – Concert în Mănăstirea Franciscană din Cluj-Napoca
ANSAMBLUL BAROC TRANSYLVANIA (Cluj-Napoca)

Vivaldi & Bach

  Antonio Vivaldi (1678–1741): Concerto în sol minor, RV 103
  Allegro ma cantabile – Largo – Allegro non molto
  Antonio Vivaldi (1678–1741): Triosonata în do minor, RV 83
  Allegro – Largo – Allegro
  <
  strong>Johann Christian Bach (1735–1782):
  Sonata Op. 16, Nr. 2 (1780)
  Allegretto – Andante grazioso

  Johann Sebastian Bach (1685–1750): Triosonata în Do major, BWV 1032
  Vivace – Largo e dolce – Allegro

  Programul Ansamblul Baroc Transylvania din Cluj-Napoca, în anul în care celebrează 25 de ani de la fondare, include lucrări ale lui Bach și Vivaldi. Muzica lui Antonio Vivaldi este semnificativă din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, este ușor de ascultat și savurat, iar, pe de altă parte, aduce muzica clasică mai aproape de cei care au o oarecare reținere față de acest gen. Piesele lui Vivaldi sunt MUZICĂ, scris cu majuscule: pasionate, solemne, tandre, pline de toate sentimentele inimii umane.

  Poziția centrală în opera lui Vivaldi este ocupată de genul concerto. Trăsătura caracteristică a celor două piese prezentate (RV 83 și RV 103) este virtuozitatea: interpretarea acestor piese necesită o stăpânire excelentă a instrumentului. Talentul lui Vivaldi poate fi admirat, probabil, cel mai mult în RV 103, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului. Ritmul rapid al muzicii în tema introductivă face loc unui ritm mai lent, iar punerea în evidență a motivelor principale în temele consecutive, iar apoi, în temele finale, accentuează ritmul de dans al țesăturii muzicale de bază. În RV 103, flautul concertează cu vioara, iar în RV 83, vioara cu violoncelul. Ambele piese de concert sunt sonate briliante.

  Cele două piese Bach sunt o sonată compusă de însuși Johann Sebastian Bach și o sonată compusă de către Johann Christian, al unsprezecea și cel mai mic fiu al său. Piesa lui Johann Christian este o așa-numită sonată cu acompaniament (în cazul acesta, cu clavecin și flaut), în două părți, care reflectă stilul galant. Transformarea stilului baroc în stilul rococo poate fi urmărită cel mai clar în opera lui Johann Christian Bach.

  Trio Sonata BWV 1032, compusă de Johann Sebastian Bach, a fost inițial scrisă în La major, dar, în conformitate cu obiceiul contemporan, flautele cântă cu o terță mică mai sus, în Do major. Tonul omonim al celei de-a doua teme lente (do minor în loc de la minor) nu este însă tipic. Din prima temă lipsesc măsurile 45–48, acestea fiind reconstruite de mai mulți alți compozitori.

Zoltán Majó – flaut drept
Mátyás Bartha – vioară
Ciprian Câmpean – violoncel
Erich Türk – clavecin
RomaniaEnglishHungary