KÁJONI CONSORT (Baraolt)

KÁJONI CONSORT (Baraolt)

Este disponibil AICI!

  Sâmbătă, 11 iulie
  21.00 ONLINE – Concert în castelul Kálnoky din Micloșoara
  KÁJONI CONSORT (Baraolt)

  „Énekeljünk mindnyájan, vigan, s nagy örömmel…”
  („Să cântăm cu toții, cu veselie și mare bucurie…”)

  Giovanni Gastoldi (1556–1622):
  Vezosette nimfe e belle (Baletti a cinque voci, 1591)
  Adriano Banchieri (1567–1634): Gl’amanti morescano
  Anonim (cca. 1500): Passe L’agoa – Dindirin (Cancionerio de Palacio, 1465)
  Tielman Susato (1500–1561): Bergerette „Dont vient cela” (Danserye, 1551)
  Pierre Certon (1510?–1572): La, la, la
  Hermann Finck (1527–1558): Sauff aus und machs nit lang, Uncur
  Anthony Holborne (1545–1602):
  Galliard, no. 24 (Pavans, Galliards, Allmains and other short Airs, 1599)
  Pierre Attaingnant (cca. 1494–1551/2):
  Basse dance 6 „La Magdalena” – Tourdion (1530)
  Joannes Kájoni (1629–1687): Litaniae B.V. Deipare (Organo Missale, 1667)
  Joannes Kájoni (1629–1687):
  Cântec despre Fecioara Maria – O gloriosa virginum – Felséges Isten, hozzád kiáltunk, psalmul CXXIX (Cantionale Catholicum, Șumuleu Ciuc, 1676)
  Joannes Kájoni (1629–1687): Messias iam venit
  (Codex Caioni, Șumuleu Ciuc, 1634–1671)
  Johannes Honterus (1498–1549): Kegyes Istenünk (text: János Rimay)

  Un Festival de Muzică Veche ieșit din tipar, într-un loc neobișnuit, într-o formă neobișnuită. Acestea sunt caracteristicile programului de Festival al ansamblului nostru din acest an, care va fi prezentat în superbul castel restaurat Kálnoky din Micloșoara.
  În paralel cu aniversarea de patru decenii a Festivalului, ne sărbătorim puțin și pe noi înșine: cu totul că au avut loc niște mici schimbări, muzica a devenit o parte integrantă a vieții noastre în ultimii 30 de ani. Pentru a marca această sărbătoare, i-am invitat pe prietenii noștri muzicieni cu care am ținut multe concerte în ultimii ani, precum și pe membrii fondatori, încercând împreună să recreem atmosfera din trecut a ansamblului. În planificarea spectacolului, nu am dorit să îndeplinim așteptări profesionale, deoarece acesta este principalul nostru scop în majoritatea spectacolelor, ci ne-am bazat pur și simplu pe amintirile noastre, alegând piesele preferate pentru a prezenta un concert festiv.
  Ansamblul de muzică veche Kájoni Consort s-a format la Baraolt, în decembrie 1988, însă mai mulți membri ai săi au făcut parte și din formația Erdővidéki Camerata, fiind astfel componenți ai celor mai vechi ansambluri renascentiste din Transilvania.
  Pe lângă muzica de la curțile regale din Europa, repertoriul ansamblului include colecții de muzică din Ungaria și Transilvania (cântecele lui Bálint Balassi, colecția lui Gál Huszár, Codicele Vietoris, cântece și dansuri ale tabulaturii din Levoča și cantate de Pál Esterházy). Membrii ansamblului pun un accent deosebit pe prezentarea și cultivarea muzicii vechi maghiare, în special, pe piesele scrise și colecționate de Joannes Caioni (Codex Caioni, Cantionale Catholicum, Organo Missale), din care au prezentat de mai multe ori programe comemorative de succes în cursul anului 2019.
  Ansamblul susține concerte în mod regulat în castele din Transilvania, fiind prezent la evenimente culturale, expoziții sau evenimente bisericești. Anul acesta, pentru a zecea oară, membrii ansamblului vor organiza Întrunirea de Muzică Veche în Castelul Daniel din Tălișoara, cu intenția de a crea o tradiție și de a sprijini și promova ansambluri de muzică veche și de dans din Transilvania. Membrii ansamblului încearcă, de asemenea, în fiecare an, să prezinte muzica vremurilor vechi în regiunile izolate din Transilvania.
  Éva Gyulai-György – violă, voce (conducător artistic)
  László Antal – voce, percuție
  Csaba Egyed – percuție, voce
  Lajos Ilyés – flaute drepte, voce, percuţie
  Erzsébet Kovács – voce
  Emese Lőrincz – voce, percuție
  Ida Oláh Román – violoncel, voce
  Katalin Veress – percuție, voce

   Invitați
   Erzsébet Györfi – voce
   György Lőrinczi – lăută
   János Demeter – voce, flaute drepte
   Gábor Hermány – voce, flaute drepte

RomaniaEnglishHungary