CIPRIANA SMĂRĂNDESCU (IT)

CIPRIANA SMĂRĂNDESCU (IT)

CIPRIANA SMĂRĂNDESCU (Olaszország)
Le Vertigo

Július 11., hétfő, Mikó vár, északnyugati bástyaterem, 21 óra

Jean Henri D’Anglebert (1629–1691): G-dúr prelúdium, 1. szvit

Joseph Nicolas Pancrase Royer (1703–1755): Le Vertigo (Rondeau) – L’Aimable

François Couperin (1668–1733): Prelúdium no. 1. C-dúr – Prelúdium no. 2. d-moll – d-moll Allemande – Prelúdium no. 4. F-dúr – Prelúdium no. 3. g-moll – Prelúdium no. 7 B-dúr

(L’art de toucher le clavecin, Párizs, 1716)

Les Bergeries (Rondeau) – B-dúr Le Barricades Mystérieuses (Ordre VI)

François Couperin (1668–1733):

no. 6. h-moll prelúdium – no. 8. e-moll prelúdium – no. 5. A-dúr prelúdium

(L’art de toucher le clavecin, Párizs, 1716)

Les Ondes (Ordre V)

Jean Philippe Rameau (1683–1764):

Rigaudon I–II – e-moll Tambourin (Pièces de Clavecin, 1724)

Jean Philippe Rameau (1683–1764):

Les Tendres Plaintes (Rondeau) – Le Lardon (Menuet) – Les Soupirs

(Pièces de Clavecin, 1724)

Les Sauvages (Nouvelles Suites de Pièces de Clavecin, 1726/27)

Cipriana Smărăndescu – csembaló

A Természetnek szentelt műsor olyan barokk zenei alkotásokból áll, amelyek elszédítenek, ugyanakkor erős érzelmeket idéznek fel. Ehhez a témához a legmegfelelőbb természetes zenei környezet nem lehet más, mint a rendkívül kifejező erejű francia csembalózene, amely képes megfesteni a természet pillanatait és állapotait.

A felidézés Pancrace Royer Le Vertigo című, rendkívül szuggesztív és virtuóz művével indul, majd François Couperin Les Ondes és Les Baricades Mistérieuses, illetve Jean-Philippe Rameau Les Sauvages című művei hangzanak el. Ezek a pillanatok a zenei barokk természetes ihletettségének egyik legérzékenyebb és a közönség számára legvonzóbb aspektusát festik le a csembalónak szentelt francia zenével.

Cipriana Smărăndescu csembaló szakon végzett Patrizia Marisaldi (Vicenza) és Ogneanca Lefterescu (Bukarest) irányításával, ugyanakkor Ton Koopman, Andreas Staier, Patrick Ayrton és Pierre Hantaï szintén hozzájárult művészi fejlődéséhez. Jelentős nemzetközi csembalóversenyeken vett részt és nyert díjakat Milánóban, Pesaróban, Lipcsében és Brugge-ben.

Fellépett Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban; felvételeket készített a Román Televízió és Rádió, a Radio Vaticana, illetve az Aliusmodum Records számára. Szólistaként két lemeze jelent meg, amelyeken Johann Sebastian Bach Invenzioni, Sinfonie e Sei Piccoli Preludi és Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach című műveit adja elő.

Az Aliusmodum és a Dolci Accenti barokk együttesek alapítója, aki zenetudományi diplomát szerzett Domenico Scarlattiról írt szakdolgozatával.

Jelenleg Rómában tanít az Urbino Giovani és a Cristóbal Galán Barokk Akadémián; ugyanebben a városban megalapította az Aliusmodum Ifjúsági Csembaló Akadémiát.

RomaniaEnglishHungary