ERICH TÜRK (RO)

ERICH TÜRK (RO)

ERICH TÜRK (Románia)
A kakukk, a pásztorok és a vihar

Június 17., vasárnap, Szépvízi Katolikus templom, 11 óra

Június 17., vasárnap, Szépvízi Katolikus templom, 11 óra

Georg Muffat (1653–1704): Toccata Settima (Apparatus Musico-organisticus, Salzburg, 1690)

Johann Kaspar Kerll (1627–1693): Capriccio sopra il cucù

Antonio Vivaldi (1678–1741): Tavasz, RV 269 (átirat orgonára)

Jean Claude Daquin (1694–1772): Le Coucou

Justin Heinrich Knecht (1752–1817): Die durch ein Donnerwetter unterbrochene Hirtenwonneeine musikalische Schilderung auf der Orgel

(A pásztorok öröme, amelyet megszakított a vihar – mese-zene orgonára, Darmstadt, 1794)

Johann Sebastian Bach (1685–1750): Schafe können sicher weiden

(A bárányok biztonságban legelhetnek, BWV 208/9, átirat orgonára)

Erich Türk – orgona

A műsor többnyire természet ihlette darabok alkotják, amelyek programszerű részleteket tartalmaznak, vagy akár teljesen programszerűek. Az előadott művek közös eleme a madárdalok imitálása, legjellemzőbben a kakukké Johann Kaspar Kerll és Jean Claude Daquin feldolgozásában, míg Antonio Vivaldi Tavasz című művében több madárfaj énekének szimfóniáját halljuk. Vivaldi és Justin Heinrich Knecht is idill és vidámság jellemezte pásztorjeleneteket ábrázol, de mindkét szerző ellentétbe állítja ezekkel a viharok dörgését. Vivaldi versenyművében csak néhány tabló jelenik meg, Knecht darabja viszont programszerű, és a történetet a partitúra részletesen bemutatja. Az egyes részek címlapon szereplő összefoglalója a következő: I. A pásztorok vidám énekkel fejezik ki a boldogságukat; II. A vihar fokozatosan közeledik, mennydörög, nyomasztó a levegő (tompa hangokkal kifejezve); III. A vihar elszabadul, közben időnként felhangzik a pásztorok jajgatássá változott éneke; IV. A vihar fokozatosan elmúlik és az ég végre kiderül; V. Újra felhangzik a pásztorok vidám éneke.

Erich Türk 1972-ben született Kolozsváron. Ugyanott a Gheorghe Dima Zeneakadémián, Ursula Philippi osztályában, valamint Bécsben, Michael Rădulescunál orgonát tanult; csembalótanára Ilton Wjuniski és Gordon Murray volt. Számos mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában. 1995–1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karnagya volt. Jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémián orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét tanít. Szólistaként a Transylvania Barokk Együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagjaként számos fellépése volt több európai országban, az Egyesült Államokban és Izraelben. Rádió-, CD- és tévéfelvételeket készített, a Transylvania Barokk Együttessel egy dokumentációs DVD-t is kiadott erdélyi barokk zenével. A régizenét és a régi hangszereket is kutatja, gyakori vendége a hazai régizenei fesztiváloknak. Létrehozta a TransylvANTIQs lemezkiadót, mely a hazai zenekultúra szolgálatában áll. Kortárs zenét is játszik, és több hazai zeneszerző műveinek ősbemutatóját vállalta. 2000-ben a bruges-i Nemzetközi J. S. Bach Orgonaverseny díjazottja. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál rendszeres meghívottja.

Fotó: Iszlai Edit

RomaniaEnglishHungary