FLAUTO DOLCE (RO)

FLAUTO DOLCE (RO)

FLAUTO DOLCE (Románia):
Musica, natura, amore

Július 14., csütörtök, Csíki Mozi, Petőfi színpad, 19 óra

Gottfried Reiche (1667–1734): Fanfare

Girolamo Fantini (1600–1675):

Sonata detta del Niccolini (1638) – Balletto detto Lunati (1638)

Andreas Hammerschmidt (1611–1675): Die Kunst des Küssens (1642)

Johann Kaspar Kerll (1627–1693): Capriccio Sopra il cucù

Alessandro Scarlatti (1660–1725): Mio tesoro per te moro

William Williams (?–1701): In Imitation of Birds, triószonáta, op. 1, no. 6 (London, 1700 k.)

Adagio – Allegro – Grave – Allegro

Pfeifer Ferenc (fl. 19. sz első harmada): Tartózkodó kérelem 

(Hat magyar énekek Csokonai Vitéz poétától, 1818)

Bengráf József (1745–1791): Saltus Hungaricus (1790)

Georg Philipp Telemann (1681–1767): Concerto TWV 43:D7 (1720)

Largo – Vivace – Siciliano – Vivace

Johann Sartorius (1712–1787): Guter Sämann, guten Samen

Majó Zoltán (művészeti vezető) – furulyák

Szabó Mária – furulyák

Miklós Noémi – csembaló, orgona

Mihaela Maxim – szoprán

Meghívottak:

Hegyi Gábor (Köln) – barokk trombita

Gerwald Maximilian Braisch (Nagydisznód) – barokk fagott

A kölni Hegyi Gábor együttműködése a kolozsvári Flauto Dolce együttessel 2019-ben kezdődött. Több sikeres koncert van mögöttük. A műsor összeállításában figyelembe kellett venni a barokk trombita nagyon fárasztó megszólaltatását. A korabeli zeneszerzők is alkalmazkodtak ehhez: egy négytételes műben például a lassú harmadik tételt trombita nélkül komponálták. Vagy egy nehéz, hosszú tételben az ún. trióban a trombita hallgat, hogy pihenjen. Az úgymond „hangos” barokk trombita mellé kellett egy hozzáillő basszushangszer. Így jutott el az együttes a barokk fagotthoz, aminek köszönhetően a hangzás is kiegyensúlyozottá vált. A művek kiválasztásánál irányadó volt a fesztivál idei tematikája, ugyanakkor megpróbálták minél színesebbé tenni a műsort. Időben szűk 100 év (barokk) zenéjéből válogattak. Megjegyzendő, hogy Georg Philipp Telemann: TWV 43:D7 concertóját nagyon magas hangjai miatt kevés barokk trombitás vállalja a világon!

A kolozsvári Flauto Dolce együttes Majó Zoltán kezdeményezésére alakult meg 2000-ben. Az együttes nagy figyelmet szentel a hazai régizene ápolásának, eredeti barokk hangszerek másolatain történő megszólaltatásának. Az idén 22 éves együttes tevékenysége során több mint 475 koncerten, különböző rádió- és TV-felvételeken, fesztiválokon működött közre, illetve több CD-t adott ki. Részben a Román Kulturális Intézet – ICR Bukaresttel való együttműködésnek köszönhetően számos külföldi turnén vett részt Ausztriában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Izraelben, Svájcban, Németországban, Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon, illetve Európa különböző román kulturális központjaiban koncertezik.

Az együttes partnerként működött közre egy Olaszország, Szlovénia és Románia részvételével alakult közös projektben, amely a három ország barokk zenéjének népszerűsítését tűzte ki célul az Európai Unió 2007–2013-as kulturális programjának keretében, valamint részt vett az UNESCO Cultural Heritage – A Bridge Towards a Shared Future elnevezésű projektjében is. 2014-ben a zenekar különleges vendégként szerepelt az 5. Nemzetközi Régizenei Szemináriumon Tel Avivban.

Hegyi Gábor tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban végezte, trombita szakon. További tanulmányi helyszínek a Staatliche Hochschule für Musik Trossingen (barokk trombita, tanár: Horst-Dieter Bolz), és a Royal Conservatoire The Hague (barokk trombita, tanár: Susan Williams) voltak. Kamarazene előadóként és szólistaként fellépett Argentínában, Algériában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Svájcban, Tunéziában és Magyarországon (Bach Ensemble, Concerto con Anima, Concert Royal Köln, Elbipolis Barockorchester Hamburg, La Stagione Frankfurt, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln).

Maximilian Braisch fagott tanulmányait szülővárosában, Berlinben kezdte, középiskolai és egyetemi tanulmányait elsősorban Nagyszebenben és Kolozsváron, 2013 óta pedig Freiburgban és Trossingenben végezte. A történelmi hangszerek terén Katrin Lazar, Christian Beuse, Javier Zafra és mások mellett szakosodott. Kamarazenészként a Trifoi és a Duo Marmor együttesekben, valamint korhű hangszereken játszó zenekarokban (pl. Les Arts Florissants, Hofkapelle Stuttgart, La Banda) és a Mannheimer Philharmonikerben érte el eddigi művészi karrierjének csúcspontját. Jelenleg a nagydisznódi evangélikus templom kántora és zenésze.

RomaniaEnglishHungary