FONTE DI GIOIA (Kolozsvár)

FONTE DI GIOIA (Kolozsvár)

A felvétel megtekinthető ITT!

  Július 13., hétfő
  21.00 ONLINE koncert a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból (Kálvária)
  FONTE DI GIOIA (Kolozsvár)

   Tarquinio Merula (1595–1665):
   Chiacocona (Canzoni over sonate concertate, Velence, 1637)
   Johann Sebastian Bach (1685–1750): Sonata in G, BWV 1038
   Arcangelo Corelli (1653–1713):
   Triosonata in G, Op. 2., No. 12.,
   Ciacona
   LargoAllegro
   Antonio Vivaldi (1678–1741): La Follia

   A Fonte di Gioia együttest 2009-ben alapította Dénes Csongor, Dénes Anna, Csata István és Erdős Amalia, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia volt növendékei. A barokk muzsikáért rajongó zenészek beneveztek a Romániában első alkalommal megrendezett La Stravaganza barokk kamarazenei versenyre, és alig két hónappal együttesük megalakulását követően elnyerték a második díjat. A siker arra ösztönözte az együttes tagjait, hogy folytassák a közös zenélést.
   Hogy továbbfejlesszék tudásukat, az együttes tagjai számos mesterkurzuson és nemzetközi projektben vettek részt, és az évek során aktív és elismert együttessé váltak az ország régizenei palettáján. Az erdélyi koncertezés mellett a Fonte di Gioia Bukarestben és Namurban is zenélt olyan híres együttesekkel, mint például az Il Gardellino (Belgium) vagy az Ausonia (Franciaország).
   2013-ban a zenekar kiadta első, erdélyi és olasz repertoárt tartalmazó CD-jét, amelynek címe Fonte di Gioia întâlnește cea mai veche orgă din România (A Fonte di Gioia találkozik Románia legrégibb orgonájával, Küküllőpócsfalva, Maros megye, 1693).
   2017-ben a Fonte di Gioia elnyerte a Communitas Alapítvány által nyújtott ösztöndíjat. Ennek köszönhetően lehetőségük nyílt arra, hogy egy koncertsorozatot tartsanak, amelynek során az együtteshez csatlakozott Gebe-Fügi Renáta szopránénekesnő és Király Erzsébet hegedűművész is.
   2019-ben a Fonte di Gioia jubileumi koncerttel ünnepelte megalakulásának 10 éves évfordulóját a La Stravaganza Fesztiválon – ugyanazon a helyen, ahol elkezdődött csodálatos utazásuk a barokk zene világában.
   Dénes Csongor, Dénes Anna és Csata István a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia zenészei, Erdős Amalia pedig orgona-, csembaló- és kamarazene-tanár a Gheorghe Dima Zeneakadémián.

   Fellépők:
   Dénes Anna – barokk hegedű
   Dénes Csongor – barokk hegedű
   Csata István – viola da gamba
   Erdős Amalia – csembaló

RomaniaEnglishHungary