SEMPRE (RO)

SEMPRE (RO)

SEMPRE (Románia)
 Baroque Unknown

Július 11., hétfő, Csíki Mozi, Petőfi színpad, 19 óra

Giovanni Henrico Albicastro (1660–1730): F-dúr concerto a quattro, op. 7, no. 1

Spiritoso – Allegro – Grave – Allegro

Johann David Heinichen (1683–1729): a-moll concerto hegedűre, vonószenekarra

és basso continuóra

Largo e staccato – Allegro – Affettuoso – Allegro

Gregor Joseph Werner (1693–1766): Neuer un sehr curios Musicalischer Instrumental Calender – Il Novembre:

I. Der melancholische Student – Allegro assai

II. TagsLänge 10. Stund / Die Nacht 14. Stund. Menuet

III. Ein Sturm – Wetter auf der See – Tempo di bon gusto

Nicolas Chédeville (1705–1782): Le Printemps ou Les saisons amusantes, op. 8, La Moisson

Allegro – Largo – Allegro

Giuseppe Antonio Brescianello (1690–1758): h-moll triószonáta két hegedűre

és basso continuóra

Largo – Presto – Adagio – Presto

Johann Georg Pisendel (1687–1755): D-dúr concerto hegedűre és vonószenekarra

Vivace. Andante. Vivace – Andante – Vivace

Mircea Ionescu – hegedű

Rafael Butaru – hegedű

Mircea Grigore Lazăr – hegedű

Tamara Dica – brácsa

Lázár Zsombor – cselló

Csata István – nagybőgő

Andrej Jovanić (Szerbia) – gitár, teorba

Raluca Enea – csembaló

A műsor az európai barokk zene új perspektíváját kínálja korhű hangszereken. Valószínűleg mindannyian hallottunk már Vivaldiról, Bachról, Händelről, Rameau-ról, Corelliről. A Baroque Unknown e zenei korszak egyik „ismeretlen oldalát” tárja fel a közönség előtt, amelynek alkotásai között még mindig tucatnyi, száz, sőt talán ezer oldalnyi, országunkban nem kellően feltárt kotta található.

Kevéssé ismert vagy soha nem hallott nevekről van szó: Brescianello, Albicastro, Heinichen, Pisendel, Chédeville vagy Werner. Ezek a zeneszerzők fontos stílusjegyekkel járultak hozzá az egyetemes zene fejlődéséhez, de – egyelőre nem tudjuk, milyen okból – „ismeretlenek” maradtak, vagy legalábbis nem váltak annyira ismertté, mint kortársaik.

Függetlenül attól, hogy ismertek-e vagy ismeretlenek, ezeknek a szerzőknek a zenéje sziporkázó, kontrasztos, lenyűgöző, és visszahozza a kortárs világba a soha nem szűnő alkotó inspiráció és a hangszeres virtuozitás szellemét.

A Sempre együttest a régizene tolmácsolására szakosodott zenészek alkotják. Az együttes repertoárja elsősorban 18. századi barokk zenéből áll, de a koncertprogramok között szerepelnek 17. századi darabok és a klasszicizmust megelőző időszakból származó művek is.

Az együttes tagjai nagy hangsúlyt helyeznek az előadás hitelességére mind a zenei stilisztika, mind a hangszerek tekintetében, amelyek az eredeti történelmi hangszerek hű másolatai, valamint az alapos zenetudományi kutatásra is, ami lehetővé teszi számukra, hogy eredeti repertoárkoncepciókat alkalmazzanak.

Az együttest alkotó muzsikusok régizenei szakirányú képzéseken, mester- vagy alapképzésen vettek részt Európa neves intézményeiben (Németország, Svájc, Hollandia, Belgium, Franciaország stb.), és több mint 20 éve játszanak régizenét.

Az együttes struktúrája moduláris jellegű, különböző típusú repertoárokhoz igazítható, a kamaraduó vagy trió felállástól a kibővített zenekari felállásokig.

Az együttes legutóbbi produkciói közé tartozik a Sempre Vivaldi, a Händel vs Händel, a Les Caractères vagy a Baroque Unknown.

Fotó:Alex Damian

RomaniaEnglishHungary