TRANSYLVANIA BAROKK EGYÜTTES (Kolozsvár)

TRANSYLVANIA BAROKK EGYÜTTES (Kolozsvár)
A koncertfelvétel megtekinthető ITT!

  Július 12., vasárnap
  21.00 ONLINE koncert a kolozsvári ferences kolostorból
  TRANSYLVANIA BAROKK EGYÜTTES (Kolozsvár)

   Vivaldi & Bach

   Antonio Vivaldi (1678–1741): G-moll concerto, RV 103
   Allegro ma cantabile – Largo – Allegro non molto
   Antonio Vivaldi (1678–1741): C-moll triószonáta, RV 83
   Allegro – Largo – Allegro
   Johann Christian Bach (1735–1782): Szonáta Op. 16 Nr. 2 (1780)
   Allegretto – Andante grazioso
   Johann Sebastian Bach (1685–1750): C-dúr triószonáta, BWV 1032
   Vivace – Largo e dolce – Allegro

   Az idén megalapításának 25. évfordulóját ünneplő kolozsvári Transylvania Barokk Együttes műsora Bach- és Vivaldi-műveket foglal magába. Antonio Vivaldi muzsikája több szempontból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt könnyen befogadható és mindenki által élvezhető, másrészt számtalan olyan hallgatóhoz hozza közelebb a komolyzenét, akik egyébként „idegenkednek” a műfajtól. Csupa nagybetűs ZENE ez; szenvedélyes, ünnepélyes, gyengéd, telve az emberi szív minden érzésével.
   Vivaldi művészetének középpontjában a concerto műfaja áll. Az elhangzó két művének (RV 83 és 103) legjellegzetesebb tulajdonsága a virtuozitás, lejátszásuk minden zenésztől megköveteli hangszerének mesteri kezelését. Talán az RV 103-ban csodálhatjuk meg leginkább a zeneszerző tehetségét. Ez egyébként az egyik legismertebb műve. A bevezető tételekben a zene gyors sodrását követve, a lassú tételekben a főmotívumok kiemelésével, a záró tételekben pedig általában a zenei alapszövet tánclejtését hangsúlyozva. Az RV 103-ban a furulya „társalog” a hegedűvel, az RV 83-ban a hegedű a csellóval. Mindkét mű brilliáns jellegű szonáta.
   A két Bach-mű az apa, Johann Sebastian Bach, és legkisebb, tizenegyedik fia, Johann Christian egy-egy szonátája. Utóbbi műve az úgynevezett kíséretes szonáta (itt a csembaló és furulya), kéttételes, és a gáláns stílust tükrözi. J. Ch. Bach életművében követhető nyomon legtisztábban a barokk stílus átformálódása a rokokó ízlésnek megfelelően.
   Johann Sebastian Bach BWV 1032-es triószonátája eredetileg A-dúrban íródott, de korabeli szokás szerint a furulyások kis terccel fennebb, C-dúrban szólaltatják meg a háromtételes művet. Nem tipikus a második, lassú tétel omoním hangneme (a-moll helyett c-moll). Az első tétel 45–48. üteme hiányzik. Ezeket jó néhány zeneszerző is rekonstruálta.

   Fellépők:
   Majó Zoltán – furulya
   Bartha Mátyás – hegedű
   Ciprian Câmpean – cselló
   Erich Türk – csembaló
   

RomaniaEnglishHungary