Hírek

Bach triószonáták a Concerto Spiralis előadásában a Régizene Európai Napjá

Bach triószonáták a Concerto Spiralis előadásában a Régizene Európai Napjá

A Concerto Spiralis régizene-együttes koncertjével ünnepeljük a Régizene Európai Napját.
A fiatal zenészek Johann Sebastian Bach triószonátáiból adnak elő válogatást 2021. március 21-én, vasárnap 18 órától a Csíki Moziban.
Jegyeket a koncert előtt fél órával lehet vásárolni a helyszínen 15 lej/jegy árban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fugák és triószonáták Johann Sebastian Bach tollából

A fúga az ellenpontozó műformák közt a legjelentősebb, amely a századokon át fejlesztett többszólamú zenéből végül a 18. században emelkedett magas színvonalra, főleg Johann Sebastian Bach műveiben. A szerző élete utolsó tíz évében egy variációs ciklust írt, amelynek A fúga művészete címet adta; sokan ezt a művet tekintik Bach életpályájának beteljesedéseként.
A triószonáta legfőképpen a 17–18. században volt rendkívül népszerű kompozíciós forma. Két tekergőző felső szólamból és egy szigorúbb karakterű basso continuóból áll. Bach is előszeretettel használta ezt a zenei formát. A sűrű szövésű, ellenpontozó triószonátáiba rendkívül intenzív érzelmeket szőtt bele. Viszonylag ritkán hallhatóak koncerten e művei, és inkább orgonisták előadásában, bár formájuk és szerkezetük miatt kifejezetten több hangszeres, kamarazenei előadásra alkalmasak.

Műsoron:
Johann Sebastian Bach:
Contrapunctus I (A fúga művészete)
d-moll triószonáta BWV 527
Adagio és Vivace BWV 528
C-dúr triószonáta BWV 529
Contrapunctus IX

A Concerto Spiralis régizene-együttest Hunyadi Koppány alapította 2012-ben, miután Csíkszeredába hazatért olaszországi tanulmányait követően. Az együttes felállása változó, 3-7 művész lép fel közösen az előadott zeneművektől függően. Céljuk a minőségi régizene népszerűsítése, megmutatni minél szélesebb körben, hogy az évszázadok próbáját kiállt zene ma is mennyire élő és friss, ha a korabeli zenei nyelvezetet ismerő muzsikusokként elemzik a lejegyezett hangjegyeket.

Fellépnek:
Hunyadi Koppány, Gábor Előd – barokk hegedű
Csibi Dávid – barokk brácsa
Lázár Zsombor – barokk cselló
Paul Cristian – csembaló

A REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) Európai Régi Zenei Hálózat 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává. A kezdeményezők az Európa-szerte szervezett koncertekkel, konferenciákkal és zenei rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére.

Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ

RomaniaEnglishHungary