A Fesztivál története

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál indulásának 2010-ben volt a 30. évfordulója. A fesztivál kezdeményezésében kiemelkedő szerepet vállalt a Barozda, illetve a Kájoni együttes.

Csíkszereda nem véletlenül vállalta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenélés felkarolását, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629-1687). A régizenét, a mindenkori szervezők, letűnt korok – a középkor, a reneszánsz és a barokk kor – zenei alkotásaiként értelmezik, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő.

A fesztivált a diktatúra idején 1986-89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével.
2005-től a Hargita Megyei Kulturális Központ a szervezője az eseménynek. Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek előadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedőbb európai mesterei.
A fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizene Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal. 2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA, http://www.rema-eemn.net/eng/)

A ’80-as évek fesztiváljainak arculatát Mérey András képzőművész tervezte. Az ő emlékének adózva a szervezők a fesztivál emblematikus figurájának választották a fuvolás kisfiút.

A fesztivál 30 éves jubileumára készülve a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársai közös műhelymunka során készítették el és gyarapították a fesztivál archívumát. Régi műsorfüzeteket, újságcikkeket, levéltári dokumentumokat néztek át és egy számítógépes adatbázist hoztak létre, elérhetővé, kutathatóvá téve a fesztivál történetét.

A jubileumi fesztiválra ünnepi albumot jelentetett meg a Hargita Megyei Kulturális Központ Széllel tündökleni… Emlékek a harmincéves Csíkszeredai Régizene Fesztivál kezdeteiről címmel, mely egy különleges CD-t is tartalmaz:  a Barozda együttes Erdélyi vonatkozású régizene a XVI–XVIII.századból című, 1984-ben felvett albumát, melyet az akkori hatóságok publikálásra alkalmatlannak találtak. A lemez  históriás énekeket, széphistóriákat, vándorénekeket, Balassi énekelt verseit, népies műfajokat, virágénekeket, kuruc dalokat, táncdallamokat tartalmaz.

A betiltott lemez 25 évet várt arra, hogy megjelenhessen, és eljuttassa közönségéhez az erdélyi zenei örökség ezen darabjait.

RomaniaEnglishHungary