Hírek

Táncok a Kájoni-kodexből – Lapoczkás tánc

Táncok a Kájoni-kodexből – Lapoczkás tánc

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált népszerüsítő koncert és táncház a Codex régizene együttes és a Passeggio táncegyüttes előadásában a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.

2019 május 12., vasárnap, 16 óra Kolozsvár, Fogoly utca

Joannes Kájoni 390 emlékév égisze alatt a Codex régizene együttes és a Passeggio táncegyüttes a Kájoni-kódexben található táncdallamokból fog egy válogatás bemutatni.

Kájoni János ferencesrendi szerzetes munkássága által olyan hagyatékkal gazdagította az erdélyi művelődést mely a mai napig inspirációt jelent a különböző területeken tevékenykedő kutatók és zenészek számára. A zeneszerző, orgonaművész és -készítő, botanikus, építész, nyomdász és könyvkiadó nevével fémjelzett Kájoni-kódex a 17. századi erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb zenei gyűjteménye.


A Kájoni kódexben található számos nyugat-európai eredetű tánczene mellett jelentős erdélyi eredetű udvari tánczenét is találunk. A dallamok elnevezése egyes esetekben korabeli nemes emberek nevére, azaz a szerző nevére utalnak (pld. Mikes Kelemen tánca, Apor Lázár tánca stb.), más esetekben népi eredetű táncokat jelölnek (pld. Ötödik tánc a hatodon, Nyíri tánc, Lapoczkás tánc, stb.). Mivel a táncleírás nem maradt fenn, ezért Passeggio Együttes által bemutatott táncok olyan fantázia-táncok, amelyek a korabeli táncfigurákból táplálkozva keltik életre a XVII. századi erdélyi nemesi tánckultúrát.


A Codex együttes 1996 őszén alakult a brassói Transilvania Tudományegyetem zenetagozatának tanáraiból és diákjaiból. Céljuk a barokk és reneszánsz zene korhű és életszerű előadása historikus hangszerek segítségével. Az utóbbi években főleg magyar, ezen belül erdélyi zenét játszottak leggyakrabban, a Kájoni-kódex, az Apponyi-kézirat, a Vietoris-kódex és a Sepsiszentgyörgyi kottás kézirat repertoárjából, illetve Pálóczi Horváth Ádám és Mártonffy István kéziratos feljegyzéseinek átdolgozásaiból. A sajátos előadói stílussal életre keltett 17–18. századi művek a jelen emberéhez szólnak, bejárva az érzelmek széles skáláját. Fellépéseik közül jelentősebbek: Csíkszeredai Régizene Fesztivál, Művészetek Völgye – Magyarország, Enescu Fesztivál – Bukarest, Bukaresti Régizene Fesztivál, Brassói Nemzetközi Kamarazene Fesztivál.

Tagok:
Adorján Csaba – fidula
Filip Ignác – furulyák, fuvolák (művészeti vezető)
Kovács Éva – rebek
Kovács László – fidula
Lázár Zsombor – fidula, gordonka
Szabó Éva – furulyák, fuvolák, ütőhangszerek
Szőgyör Árpád – ének, viola da gamba, ütőhangszerek

http://www.codexensemble.ro/

A kolozsvári Passeggio historikus táncegyüttes a 13–19.századi Európa és hazai történeti zenéjére, táncára, viseletére, összpontosítja figyelmét. Az együttes 10 éves jubileumát ünnepli idén. Az elmúlt évek során és a jövőben is a cél ugyanaz: a régmúlt századok hangulatának újjáélesztése a nagyközönséget is célzó különböző tevékenységek, fesztiválok, historikus táncokat ismertető előadások, táncházak, középkori játékok révén. A reneszánsz táncok mellett a barokk táncok éltetése, ismertetése is mindig nagyon fontos szerepet kap.

Az együttes koreográfusa által összeállított előadások széles palettája minden alkalommal új élményt nyújt a nézőközönség számára és minden előadással egy történetet elevenítenek fel, tánclépésekben mutatva be a cselekvést, értelmet adva a koreográfiának.

Ez együttes tagjainak lehetőségük volt részt venni továbbképző tanfolyamokon Kovács Gábor (Budapest), Francois Denieau (Párizs) és Bérengère Bodenan (Académie de Sablé) koreográfusok vezetésével, illetve különböző projekteken belül közreműködtek Mary Collins (a londoni Royal College of Music tagja) táncossal és koreográfussal.

Az együttes vezetője és koreográfusa Juhász Csilla.

Táncosok:
Burligică Noémi
Eke Zsuzsanna
György Melinda
Juhász Ana-Maria
Juhász Csilla (koreográfus)
László Edit
Szabó Linda
Tímár Dalma

https://passeggio.ro/hu/passeggio-2/

Az esemény Hargita Megye Tanácsának A Csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítése című projektje keretében zajlik.

RomaniaEnglishHungary