Primul Festival de Muzică Veche Miercurea Ciuc a fost organizat la Miercurea Ciuc în 1980, în prezent fiind festivalul cu cea mai lungă istorie din România.
Miercurea Ciuc a devenit locul promovării muzicii vechi din motive speciale: este cunoscut faptul că în secolul al XVII-lea Joannes Caioni (1629-1687), savant și creator de cultură, a trăit și a lucrat la mănăstirea din Șumuleu Ciuc, care acum face parte din orașul nostru.
Muzica veche a fost definită de organizatorii festivalului ca fiind totalitatea creațiilor muzicale din epocile trecute – Evul Mediu, Renașterea și Barocul –, interpretate pe instrumente originale sau pe replici fidele ale unor astfel de instrumente, așa cum erau interpretate la epoca respectivă.
Festivalul a fost interzis în timpul dictaturii (între 1986 și 1989) și a putut fi reluat abia după schimbarea regimului. Timp de peste un deceniu, a fost organizat în comun de către consiliul local și cel județean.
Din 2005, organizatorul festivalului este Centrul Cultural Județean Harghita și Primăria Miercurea Ciuc. În ultimii ani, la festival au cântat interpreți din multe țări europene, inclusiv cei mai de seamă maeștri ai muzicii vechi.
Festivalul oferă muzicienilor, de asemenea, posibilitatea de a participa la diferite cursuri profesionale: din 2008, Universitatea de Vară de Muzică Veche oferă anual cursuri de instrumente și prezentări. În 2008, Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc a devenit membru al Rețelei Europene de Muzică Veche (REMA).
Orchestra Barocă, producție proprie a festivalului, a prezentat în ultimii ani concerte mult apreciate atât de profesioniști, cât și de public.
Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc a primit Eticheta EFFE, marca de calitate a festivalurilor artistice excepționale din Europa, și, începând din 2020, este membru al Asociatei Maghiare pentru Festivaluri din Transilvania.